Županija zapadnohercegovačka prva do vakcine u BiH

MOSTAR – Županija zapadnohercegovačka čije je sedište u Širokom Brijegu trebalo bi da bude prva u Bosni i Hercegovini koja će omogućiti vakcinisanje svojih žitelja protiv korona virusa, ali na komercijajlnoj osnovi i to ruskom vakcinom Sputnjik V.

U izjavi za medije direktor Zavoda za javno zdravlje Andrea Jurić izjavila je da će ovaj zavod nabaviti rusku vakcinu protiv korona virusa za dobavljače, veledrogerije i građane koji žele da se vakcinišu pre nego što entitet Federacija BiH nabavi vakcine, prenosi agencija Hina.

„Radi se o komercijalnom vakcinisanju za sve one koji žele, zbog poslovnih obaveza ili zdravstvenih razloga, da se vakinišu pre nego što Federacija nabavi vakcine“, rekla je Jurić.

Ona je napomenula da bi rusku vakcinu mogli da dobiju u toku sledećih desetak dana.

Građani će platiti vakcinu, dok će sama usluga vakcinisanja, koja će se obavljati u domovima zdravlja, biti besplatna.

Očekuje se da će u BiH uskoro stići prva pošiljka Fajzerove vakcine od samo 4.000 doza, dok je nepoznato kada bi u zemlju mogle pristići veće količine vakcine.

Zbog složenog državnog sistema i nepostojanja državnog ministarstva zdravlja veoma je komplikovana procedura nabavke, uključujući i vakcine protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.