Manje spavate – više jedete

Novo istraživanje je pokazalo da je manjak sna povezan sa unosom većeg broja kalorija u organizam.
Istraživači su ustanovili da osobe koje spavaju oko dve trećine od potrebnog sna, u proseku unose 549 kalorija na dan više od osoba kojima je omogućeno da spavaju koliko žele. To može značiti da te osobe mogu da dodaju po jedan kilogram telesne težine na svake dve nedelje.
Istraživači su se pozvali na prethodna istraživanja u kojima je takođe otkrivena povezanost između nedovoljne količine sna i gojenja, pa i gojaznosti, kako kod dece tako i kod odraslih osoba.
Detaljinije o istraživanju
Istraživanje je trajalo osam dana, u njemu je učestvovalo 17 osoba starosti od 18 do 40 godina. Istraživači su najpre ispitali da li neko od učesnika ima poremećaje spavanja, tako što su svi učesnici prespavali jednu noć u laboratoriji.
Nakon toga, učesnici su naredne tri noći na zglobu šake nosili aparat koji se zove aktigraf i kojim se prati spavanje učesnika. Na osnovu toga, istraživači su odredili koliko dugo svaki učesnik ponaosob normalno spava.
Osmog dana, učesnici su ponovo spavali u laboratoriji gde im je nasumično dodeljeno da spavaju koliko hoće ili da spavaju dve trećine njihovog uobičajenog vremena spavanja.
Za vreme spavanja kod kuće, učesnici su u proseku spavali 6,5 sati, dok je za vreme spavanja u laboratoriji grupa sa skraćenim vremenom spavanja provela prosečno 5,2 sata spavajući.
Svim učesnicima je bilo dozvoljeno da jedu koliko su hteli.
Rezultati
Grupa koja je spavala manje od uobičajenog sna, unela je u proseku 549 kalorija više od normalne dnevne količine, dok je grupa za poređenje zapravo unosila 143 kalorija manje.
Istraživači kažu da mnogi ljudi misle da će ako manje spavaju, više vremena provesti krećući se i tako sagoreti više kalorija. Međutim, oni nisu pronašli značajnu razliku u količini aktivnosti između dve ispitane grupe ljudi.
Zanimljivo je to da su istraživači otkrili da je manjak sna povezan sa povećanim nivoem leptina, odnosno hormona koji daje signale mozgu da niste gladni, a nivo grelina, odnosno hormona koji šalje signale mozgu da ste gladni je bio smanjen.
Iako su istraživači očekivali suprotno, oni kažu da su razlike u nivoima ovih hormona ipak ne tako značajne. Oni dodaju i to da ova promena hormona, po svemu sudeći, predstavlja posledicu, a ne uzrok unosa većeg broja kalorija.
Stručnjaci se slažu da je količina dodatnih unetih kalorija prevelika i donekle zabrinjavajuća i ističu važnost daljih istraživanja. A do tada savetuju da ako nastojite da održite zdravu telesnu težinu ili da smršate, dovoljna količina sna može biti od velikog značaja.
Podsećamo da eksperti kao normalnu količinu sna preporučuju od sedam do devet sati za odrasle osobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.