Najbitnijih 7 stvari za san dece i mladih

Spavanje i miran san za organizam imaju veliki značaj. Odmor u snu nezamenljiv i neophodan za naše zdravlje. Smatra se da je odraslom čoveku neophodno od 7 do 9 sati sna.

Postavlja se pitanje koliko je sna potrebno deci i u kom periodu odrastanja.

Do sada su rađena istraživanja o tome, a skup svih istraživanja možemo sažeti u sedam najbitnijih stvari za san dece:

1. Deci mlađeg školskog uzrasta potrebno je 10 do 11 sati sna. Tinejdžerima je, i pored aktivnosti izazvanih pubertetom – češćih noćnih izlazaka i zabava, potrebno najmanje 8,5 sati sna.

2. Deca ne mogu dužim spavanjem za vikend nadoknaditi noćno nespavanje. Time se remeti takozvani unutrašnji sat organizma, pa je bolje držati se približno istog rasporeda spavanja u toku cele nedelje.

3. Gledanje televizije, igranje igrica na računaru, laptopu ili mobilnom telefonu u bilo kom uzrastu – deci samo odlaže vreme za spavanje, jer im duže drži adrenalin kao i aktivnost mozga u periodu predviđenom za mirovanje. Ove aktivnosti ne preporučuju se pogotovu neposredno pre spavanja.

4. Kratko spavanje u bilo kom dobu dana ne može nadoknaditi noćno spavanje dece starije od 5 godina. Prema nekim istraživanjima, kratko spavanje do 30 minuta osvežava dete i ne smeta mu za redovno spavanje, ali, po svim pokazateljima, bolje je preskočiti dremku i dete malo ranije smestiti u krevet za redovno noćno spavanje „normalne dužine“.

5. Izbegavajte da deca rade domaće zadatke u krevetu. Neka dete zna da su stolica i sto mesto za domaći, a krevet mesto za opuštanje. U suprotnom, deca podsvesno mogu krevet smatrati stresnim mestom za npr. matematičke zadatke, a to im može otežati san.

6. Potrudite se da vaše dete manje pije alkohol, gazirana, energetska pića i kafu. Kofein ubrzava rad srca, kao i energetska i gazirana pića, a utiče i na razvoj neurološkog i kardiovaskularnog sistema. Takva pića prepuna su i šećera, što može dovesti do gojaznosti. Ukoliko vaše dete kaže da mu neka od ovih pića potrebna za energiju, pokušajte da ga ubedite da mu treba samo malo više sna.

7. Svi roditelji imaju manje-više problem da smeste decu u krevet. Ovo naročito važi za tinejdžere koji sa mrakom tek počinju sa aktivnostima. Hormoni kod dece prave problem svakom roditelju i teško ih je kontrolisati. Međutim, kao što bebe imaju rutinu za spavanje, tako bi trebalo da je imaju i deca školskog uzrasta, a i tinejdžeri.

Kako je rečeno na početku, san je neophodan i nezamenljiv za sve nas, a to kako se izboriti sa decom da imaju redovan i zdrav san – zavisi od umeća svakog roditelja ili staratelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.