Nedostatak sna može biti FATALAN

Nedostatak kvalitetnog noćnog sna može da dovede do oštećenja strukture DNK, što može da izazove neurološke, kardiovaskularne i plućne bolesti, ali i dijabetes i rak.

NEREDOVNO spavanje može da prouzrokuje razne zdravstvene probleme, a posebno su ugrožene osobe koje rade noću. Ukoliko spadate u tu kategoriju, vreme je da nešto preduzmete.

Nedostatak kvalitetnog noćnog sna može da dovede do oštećenja strukture DNK. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Hongkongu obuhvatilo je lekare od 28 do 33 godine koji su radili u noćnim smenama. Posle tri dana ili tri noći neredovnog spavanja, analize krvi pokazale su da takve osobe imaju veće oštećenje DNK, što može da dovede do neuroloških, kardiovaskularnih i plućnih bolesti, ali i dijabetesa i raka.

Stručnjaci tvrde da se nedostatak sna teško može nadoknaditi i da utiče na imunološki sistem. I druga slična istraživanja govore da nedovoljno sna na kratke staze može da aktivira naš imunološki sistem, dok neredovno spavanje na duži period utiče na bela krvna zrnca.

(novosti.rs)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike