U trendu

Odlazak na spavanje pre ponoći – blagotvoran!

Spavanje je jedna od velikih misterija života i često je predmet naučnih istraživanja. Stručnjaci iz ove oblasti smatraju da od količine sna koji ponekad i uspemo da uhvatimo pre ponoći može da zavisi količina iscrpljenosti i umora koji osećamo tokom narednog dana.

Izgleda da su najdragoceniji upravo trenuci sna pre ponoći, jer sve zavisi od toga kako naša tela reaguju na promenu nivoa svetlosti u večernjim satima.

„Svaka ćelija u telu povezana je sa kretanjem Zemlje i Meseca. To je nauka“, kaže dr Nerina Ramlakhan, stručnjak za spavanje i dodaje:

„Područje mozga koji se naziva cirkadijalni tajmer pomaže u usklađivanju kretanja i funkcije svake ćelije u telu sa nivoom svetlosti i tame u okruženju.“

„Dakle, kako nivo svetlosti opada ispod određene granice, ona kroz oči šalje poruku pinealnoj žlezdi, a zatim svaka ćelija u telu počinje da prilagođava svoje funkcije“, objasnila je.

Drugim rečima, naš cirkadijalni ritam je ključan za regulaciju tela – uključujući krvni pritisak, telesnu temperaturu i proizvodnju hormona.

Dr Ramlakhan je istakla i optimalnu količinu sna koju bismo trebali da imamo pre ponoći kako bismo se nakon sna osećali odmorno i osveženo.

„Faza od 90 minuta pre ponoći jedna je od najmoćnijih faza sna, jer je to period u kom se telo puni“, kaže dr Ramlakhan  i dodaje:

„Ona nas pomlađuje na svim nivoima – fizički, mentalno, emocionalno i, verujem, duhovno.Ta faza spavanja jednostavno leči“, tvrdi dr Ramlakhan.

Takođe, istakla je važnost ove faze sna za reorganizaciju mozga i smanjenje nivoa adrenalina, što je od vitalne važnosti ako ste pod stresom.

(HuffPost, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.