Sedenje ispred ekrana i gustina kostiju

Istraživanje u Norveškoj dalo je rezultate iz kojih se vidi da dugotrajno sedenje ispred ekrana (TV ili kompjuter) nepovoljno utiče na gustinu kostiju kod dečaka.

Istraživanjem je obuhvaćeno 484 dečaka i 463 devojčice uzrasta od 15 do 18 godina tokom kojeg im je merena gustina kostiju. Deci su bila postavljena pitanja o životnim navikama kao što su vreme provedeno pored ekrana i nivo bavljenja fizičkim aktivnostima.

Ustanovljeno je da su dečaci tog uzrasta u proseku više vremena provodili pored ekrana televizora ili računara nego devojčice.

Došlo se do rezultata da su dečaci imali proporcionalno manju gustinu kostiju što su duže vremena povodili pored ekrana.

Kod devojčica je pak ustanovljeno da su one koje provode 4-6 sati dnevno pored ekrana imale veću mineralnu gustinu kostiju od onih devojčica koje u proseku provedu sat i po dnevno pored ekrana.

Stručnjaci podsećaju da manja gustina kostiju povećava rizik, za kasnije godine staosti, od osteoporoze i mogućih preloma kostiju.

Dr En Vinter sa Arktičkog univerziteta u Norveškoj napominje da su potrebna nova istraživanja da bi se videli pravi uzroci i posledice i ustanovilo zbog čega su različiti rezultati za devojčice u odnosu na dečake.

Podsećanja

Skelet čoveka se formira u mladosti, od rođenja pa do nekih trideset godina starosti, a njegova pravilnost i čvrstina uzrokovani su načnom života, kvalitetom ishrane i fizičkim aktivnostima.

Zato su istraživači izrazili zabrinutost zbog negativnih faktora na rast i gustinu kostiju kod dečaka, jer će to uticati na njihovo kasnije zdavlje. Procene su da će oko 20% sadašnjih muškaraca imati osteoporozu posle svoje pedesete godine i velike rizike od preloma kostiju.

Studija je nedavno objavljena na svetkom Kongresu osteoporoze u Sevilji, u Španiji.

Napomena

Više istraživanja je pokazalo, a o nekima smo i mi pisali, da dugotrajno sedenje pored TV ekrana ili monitora (ali i za stolom i u vozilu …) nije dobro za zdravlje, a ovi rezultati samo upotpunjuju pomenute navode.

Podsećamo da je dugotrajno i često sedenje, uz smanjene fizičke aktivnosti, povezano sa prekomernim gojenjem, koje je pak uzrok mnogih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.