U trendu

Šta je delotvornije za zaštitu: Sprej ili krema za sunčanje

Tokom letnjih meseci nužno je koristiti neku vrstu zaštite od štetnog UVA i UVB sunčevog zračenja. Prekomjerna izloženost tim štetnim zrakama oštećuje vašu kožu i dovodi do bora, mrlja, a mogu uzrokovati i rak kože. A šta je bolje koristiti – kremu ili sprej za sunčanje?

Bez obzira na to jeste li se odlučili za kremu ili sprej, pobrinite se da uzmete proizvod s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili 50).

Sprej za sunčanje se znatno lakše nanosi na telo, oduzima manje vremena i stvara manje nereda. Ali vjeruje se da losion ili krema pružaju veću zaštitu nego sprej. Kada koristimo losion ili kremu za sunčanje, te proizvode moramo utrljati dok ih naša koža ne upije. S druge strane, sprej može raspršiti na kožu i ostaviti da tako deluje, pri čemu ga naša koža ne upija u celosti.

Neki sprejevi sadrže i alkohol pa bi osobe koje ne žele nanositi takve proizvode na svoju kožu trebale ipak koristiti losion ili kremu za sunčanje.

Ukratko, losion i krema za sunčanje bolje će vas zaštititi od štetnih sunčevih zraka, a također sadrže i manje nadražujućih komponenti. S druge strane, ako sprej raspršite na kožu i malo ga utrljate, i on vas može efikasno zaštititi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar