Zašto deca ne treba da koriste mobilne telefone?

Centar za rak SAD izdao je upozorenje da deca ne treba da koriste mobilne telefone, osim u hitnim slučajevima.

Razlog za ovo upozorenje je sve više stručnih podataka o mogućem štetnom dejstvu mobilnih telefona, uključujući i obolevanje od raka.

Slično upozorenje došlo je i od agencije za zaštitu zdravlja grada Toronta u Kanadi. Savetuje se da deca, ukoliko moraju da koriste mobilne, to čine što ređe, u što kraćem trajanju i uz upotrebu specijalne slušalice koja omogućava da mobilni telefon ne bude prislonjen uz uho.

Dr Ronald Herberman, direktor Instituta za rak Univerziteta u Pitsburgu, SAD, potpuno se složio sa upozorenjem iz Toronta i rekao da su slična upozorenja data u Francuskoj, Nemačkoj i Indiji. On smatra da postoji dovoljno podataka da bi se preduzele određene preventivne mere. Eksperti smatraju da su deca u većoj opasnosti prilikom upotrebe mobilnih telefona jer im je koža tanja, kao i kosti lobanje.

Predstavnici kompanija koje proizvode ove aparate smatraju da ne postoje štetni efekti prilikom upotrebe njihovih proizvoda, ali se slažu da roditelji mogu da preduzmu sopstvene preventivne mere ukoliko to žele.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.