najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto deca ne treba da koriste mobilne telefone?

Centar za rak SAD izdao je upozorenje da deca ne treba da koriste mobilne telefone, osim u hitnim slučajevima.

Razlog za ovo upozorenje je sve više stručnih podataka o mogućem štetnom dejstvu mobilnih telefona, uključujući i obolevanje od raka.

Slično upozorenje došlo je i od agencije za zaštitu zdravlja grada Toronta u Kanadi. Savetuje se da deca, ukoliko moraju da koriste mobilne, to čine što ređe, u što kraćem trajanju i uz upotrebu specijalne slušalice koja omogućava da mobilni telefon ne bude prislonjen uz uho.

Dr Ronald Herberman, direktor Instituta za rak Univerziteta u Pitsburgu, SAD, potpuno se složio sa upozorenjem iz Toronta i rekao da su slična upozorenja data u Francuskoj, Nemačkoj i Indiji. On smatra da postoji dovoljno podataka da bi se preduzele određene preventivne mere. Eksperti smatraju da su deca u većoj opasnosti prilikom upotrebe mobilnih telefona jer im je koža tanja, kao i kosti lobanje.

Predstavnici kompanija koje proizvode ove aparate smatraju da ne postoje štetni efekti prilikom upotrebe njihovih proizvoda, ali se slažu da roditelji mogu da preduzmu sopstvene preventivne mere ukoliko to žele.

Srodni članci:

4 komentara
 1. Snežana Radlović

  I ja sam imala sve češće glavobolje od preterane upotrebe mobilnog telefona. Otkako sam stavila PXD Mobičip, više tih problema nemam. Štiti od elektomagnetnog zračenja mobilnog telefona 98%. Rado ga svima preporučujem.

 2. Radivoje Spasić

  Svetska zadravstvena organizacija već je pozvala svoje članice da hitno preduzmu mere da deca i trudnice ne koriste mobilne telefone. Čuo sam da se i u Srbiji vodi takva akcija. Deco, ne koristite mobilne!

 3. Jelena Pilipović

  Ja sam tinejdžer i imam dugo mobilni telefon, ali ga ne koristim stalno. Mislim da bi trebalo znati o štetnom zračenju. Ima mnogo dece koja već sa 5 godina imaju mobilni telefon, što ne bi trebalo. Probajte da ga koristite što manje ili samo u hitnim slučajevima 🙂

 4. Milka Ćopić

  To je izuzetno dobar predlog. Podržavam tu akcija za bolje sutra za decu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike