Želite britku pamet i pod starost? Jedite samo ovu namirnicu!

Istraživači su nedavno ustanovili da starenje mozga efikasno mogu usporiti zeleno povrće ili lisnate salate.

Svakodnevno konsumiranje zelene salate, spanaća, šargarepe i drugih vrsta zeleniša povezano je sa sporijim stepenom smanjenja brzine razmišljanja i sporijem opadanjem pamćenja u poređenju sa osobama koje nikada ne jedu ili retko jedu ovo povrće.

Starost

Studija je nedavno objavljena u časopisu „Neurologija“, a rezultati pokazuju da su ispitanici koji su često jeli lisnato zeleno povrće imali mozak kao da su mlađi 11 godina od osoba koje jedu malo zelenog povrća ili ga ne jedu uopšte.

Povrće uključeno u istraživanje sadržalo je niz hranljivih sastojaka, uključujući folate i beta-karoten, koji su povezani sa mogućom zaštitom od demencije.

Istraživači su proučavali upitnike o ishrani koje je popunilo 960 ljudi bez demencije sa prosečnom starošću od 81 godine i imali svoje mišljenje i sposobnost memorije. Učesnici – od kojih su 74% bili žene – praćeni su se u proseku oko 5 godina.

Oni koji su jeli zeleno povrće jeli su u proseku oko 1,3 obroka dnevno (jedan do dva) – oni u najnižoj grupi jeli su u proseku 0,1 porciju dnevno.

Zaštitni efekat

Ishrana sa većom količinom hranljivih materija i bioaktivnih supstanci, uključujući vitamin K, nitrate, folate, antioksidante lutein i kempferol, alfa-tokoferol (vrsta vitamina E), povezani su sa sporijim padom memorije i razmišljanja tokom starenja.

Beta-karoten pokazao se slabije povezan sa sporijim opadanjem pamćenja.

Istraživači su otkrili da se rezultati podudaraju čak i nakon što su uzeti u obzir drugi faktori, kao što su pušenje, visok krvni pritisak i gojaznost.

Autori kažu da nisu u stanju da dokažu da jedenje zelenog lisnatog povrća stvarno usporava starenje mozga. Ograničenja studije obuhvatila su starost učesnika i mogućnost da i drugi faktori mogu biti odgovorni za vidljive efekte (način života ili zdrave navije).

Ipak, zaključak je: „Dodavanje svakodnevne porcije zelenog povrća u nečiju ishranu može biti jednostavan način da doprinesete zdravlju tela i zdravlju mozga.“

Reakcije

O ovim rezultatima dali su svoja mišljenja priznati naučnici koji se bave Alchajmerovom bolešću.

Dr Sara Imarisio smatra: „Voće i povrće su ključne komponente zdrave i uravnotežene ishrane. Pored toga što pomaže našem ukupnom fizičkom zdravlju, ovo istraživanje doprinosi dokazima da ishrana bogata povrćem pomaže i zdravlju mozga. Buduće studije moraće da istraže kako lisnato, zeleno povrće može doprineti funkcijama mozga i da li postoji bilo kakva veza između zelenog povrća i razvoja demencije.“

Dr Džejms Piket: „Nije tajna da je ishrana povrćem dobra za naše zdravlje. Ova studija pokazala je da treba jesti hranu bogatu vitaminom K, poput spanaća, kelja, špargre i zelene salate, jer usporava kognitivni pad pri starenju kod ljudi.“

3 komentara
  1. Anonimni

    Zar mislis da je babi od 60 godina do toga? Cak i sa mladjim od nje. Koja glupost.

  2. FILIP

    Sve te trice i kucine,oko zelenog lisnatog povrca,koje kao produzava mladost kod starih ljudi,pada u vodu.Ako stariji muskarac,ili starija zena,zaista zele da se u svojim starijim godinama osecaju kao da su sredovecni,ima samo jedan lek.Taj „lek“ nije naravno medicinski preparat.Potrebno je jednostavno pronaci seksualnog partnera mladjeg od sebe, najmanje dvadesetak tridesetak godina.Ko postupi po ovom savetu,nece mu ni na pamet nikada pasti da je star. Samo prestankom bavljenja aktivno seksom,nastaje osecaj starosti ! A te salate,brokoli itd… nikada nikoga nisu podmladile…

  3. bambi

    Aj prestanite vise da manipulisete sa ljudima. Hiljadu puta kada vam ne ide prodaja necega, vi stavite da to produzava zivot, potenciju, pamcenje, smanjuje bore, i ko zna sta cete jos da izmislite. To se zove besplatan marketing. Provalili su vas ljudi. Kao, ako jedemo salatu, ne znam sargarepu itd. mi cemo imati britku pamet i pod stare dane a ako jedemo rotkvice onda necemo? Mi ne mozemo da predvidimo kakvo ce vreme biti za pet dana, nego smo u stanju da resimo pitanje britke pameti kod coveka koji je najkomplikovaniji sistem u univerzumu i to ne posle pet dana nego posle recimo pedeset godina. Ko ovo sve pise, ko je autor svih ovih tekstova? Pa je li vas malo ne grize savest da ovako manipulisete sa ljudima?

Napišite komentar