U trendu

Želite da poboljšate pamćenje? Ovaj trik garantovano uspeva

Ukrštenice i mozgalice mogu vam pomoći da poboljšate svoje pamćenje. Ali, ako zaista želite da uposlite svoj mozak, naučnici predlažu sledeći trik.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vaterlo u Kanadi otkrilo je da čitanje naglas poboljšava sposobnost pamćenja za 15 procenata. Studija je obuhvatila 95 učesnika koji su testirali četiri metode učenja napisanih informacija: čitanje u sebi, slušanje nekog dok čita, čitanje naglas i slušanje snimka na kome sami čitaju tekst. Rezultati su pokazali da su oni koji su tekst čitali naglas,15 procenata brže učili.

– Ako želite da nešto zapamtite, izgovorite to naglas i veće su šanse da ćete se kasnije toga i setiti – predlaže psiholog i vođa istaživanja Kolin MekLeod.

Kombinovana tehnika čitanja i slušanja sopstvenog glasa je ključ povećanja memorije, i ovaj način omogućava da naš mozak nove informacije sačuva u dugoročnoj memoriji.

Zato, sledeći puta kada učite za ispit ili neku važnu prezentaciju na poslu, slobodno što glansije čitajte napisani tekst i mnogo ćete lakše savladati gradivo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar