U trendu

Nikako ne smete da radite ovo pre seksa

Žene pre seksa nikako ne bi trebale ići u WC da uriniraju, jer ako uriniraju pre time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog David Kaufmann. On navodi kako je ideja da žene trebaju da mokre pre seksa, kao i nakon, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju.

Ističe, ipak, da je jedan deo mita tačan – onaj po kojem žene obavezno trebaju ići da mokre posle seksa, jer se na taj način ispiraju bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva. S druge strane, uriniranje pre seksa je najveći uzročnik cistitisa medenog meseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom.

Seks kao uzrok problema
I preterivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde lekari. Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis medenog meseca. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna, piše Women’s Health.

– Mokraćna se cev nalazi uz vaginu što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije – istakla je američki ginekolog Mary Jane Minkin. Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rodile, a neke žene je mogu dobiti nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik se može smanjiti ako se pre i nakon seksa mokri, napomenula je Beverly Whipple, profesorka sa Univerziteta New Jersey.

Simptomi
Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a  karakteriše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne leči na vreme može prouzrokovati infekciju mehura i bubrega, piše About.com.

Lečenje
Čim primijetite prve simptome preporučuje se da zatražite pomoć lekara. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izlečiti infekciju.  Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospešiti mokrenje, a samim time i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izleči seks je najbolje izbegavati.

Pre seksa se ne pije ni svaki lek
Antihistaminici, lekovi koji se standardno deluju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja, kijavice ili svraba, nešto su što žene ne bi trebale piti pre seksa.

Istraživanja su pokazala kako antihistaminici deluju tako da opuštaju sva tkiva tela – od usne šupljine pa sve do genitalnog područja. Samim time, postizanje uzbuđenog stanja za ženu će biti otežano, čime će se smanjiti i količina vaginalne sluzi. Ona je tu da učini seks ugodnim, ali i pospešuje orgazam, pa bi upravo tableta za alergiju mogla učiniti seks manje ugodnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.