Pilule za dan posle – da ili ne?

Američka vlada je odustala od napora da blokira sudski nalog uz pomoć kojeg bi se kontraceptivne pilule za jutro posle mogle prodavati na rafovima prodavnica i tako postale dostupne svim ženama i devojkama.
O piluli
Pilule za jutro posle sprečavaju implantaciju oplođene jajne ćelije u matericu uz pomoć levonorgestrela, odnosno sintetičkog oblika hormona progesterona koji se decenijama koristi u proizvodnji kontraceptivnih pilula. Pilule za jutro posle sadrže 1,5 miligrama levonorgestrela i smatra se da su sredstvo za kontrolu rađanja, a ne abortus. Ova vrsta pilula sprečava začeće ako se uzme u roku od 72 sata od seksualnog odnosa.
Polemike u SAD
Nakon pokušaja da se uvede starosna granica za korišćenje ovih pilula bez recepta, Administracija za hranu i lekove Sjedinjenih Država saopštila je da će poslušati odluku sudije Edvarda Kormana iz Okružnog suda Sjedinjenih Država za istočni okrug Njujorka.
Grupa za ženska reproduktivna prava, koja je tužila Vladu sa željom da se otvori put za širu distribuciju pomenutih lekova, zadovoljna je ovom odlukom, ali i dalje želi da vidi detalje o tome kako će promene biti implementirane.
„Nećemo se smiriti dok pipule za jutro posle ne budu na raspolaganju bez ikakvih odlaganja i ometanja“, rekla je Mara Verhajden-Hilard, izvršni direktor Partnerskog fonda za civilno pravosuđe, odnosno tužilac u ovom predmetu.
Sud je prvo doneo odluku da mlade devojke mogu doći do pilula za hitnu kontracepciju bez recepta. Ubrzo nakon toga, Administracija za hranu i lekove smanjila je starosnu granicu na 15 godina, što je za dve godine manje u odnosu na prethodnu starosnu granicu za kupovinu ovih pilula bez recepta.
Reakcije
„Ovo je veliki pomak u pristupu kontrole rađanja i istorijski trenutak za zdravlje žena i jednakost. Ova odluka Administracije za hranu i lekove omogućiće da hitna kontracepcija bude dostupna na policama prodavnica, kao i kondomi, a žene svih uzrasta će lako moći da dođu do njih u cilju sprečavanja neželjene trudnoće“, kaže Sesil Ričards, predsednik organizacije Planirano roditeljstvo.
Međutim, odluka će sigurno izazvati gnev protivnika abortusa, koji negoduju da mlade devojke imaju pristup ovim lekovima bez saglasnosti, odnosno učešća roditelja ili lekara.
„Istraživanja su pokazala da dostupnost hitnoj kontracepciji ima potencijal da dodatno smanji stopu neželjenih trudnoća. Podaci pregledani od strane naše administracije pokazaju da su žene od 15 godina i starije – sposobne da shvate kako pilule za jutro posle funksionišu, kako da ih pravilno koriste i da one ne sprečavaju prenos polno prenosivih bolesti“, kaže Margaret Hamburg, komesar Administracije za hranu i lekove.
I neke konzervativne grupe su se usprotivile ovoj odluci. Dženis Šou Krojs, direktor Beverli LaHae instituta, odnosno konzervativne grupe žena pod nazivom ”Zabrinute žene za Ameriku”, nazvale su sudsku odluku političkom odlukom onih koji će finansijski profitirati uz pomoć akcije koja ideologiju stavlja ispred devojaka i mladih žena.
Napomene
Uvek postoje dileme: da li je to stvarna potreba ili lobi proizvođača, kolike su koristi ili nuspojave, upotreba ili zloupotreba.
Pilula za dan posle je veoma korisna protiv neželjene trudnoće kada iz nekih razloga „otkažu“ klasična sredstva za kontracepciju: silovanje, pijanstvo, droga, „pucanje kondoma“, „iznenadni seks“, zaboravljena kontracepcija…
Tableta za dan posle nije „redovno sredstvo“ za kontracepciju, već vanredna i izuzetna potreba.
Pilula za dan posle sprečava neželjenu trudnoću i smanjuje rizik od abortusa, ali s njom ne treba preterivati (posle svakog odnosa), jer svaki lek ima nuspojave, a previše hormona može i da škodi.
Ovu pilulu treba koristiti po potrebi i o njoj treba informisati i mlade i stare, ali je ne treba zloupotrebljavati i koristiti za „svakodnevnu“ i čestu upotrebu, pogotovu kod maloletnica.

Ostavite komentar