U trendu

Sterilitet – da li ste znali?

Opšte je mišljenje među neupućenima da su žene "glavni krivci" za izostanak trudnoće (neplodnost ili sterilitet), dok rezultati govore da to nije tačno i nije jednostavno. Uzroci neplodnosti su "ravnopravno raspodeljeni" i na žene i na muškarce, ali uzroka ima mnogo.
Definicija neplodnosti ili steriliteta
Stručnjaci kažu za jedan bračni ili ljubavni par da se radi o sterilitetu ako posle godinu do dve dana normalnih seksualnih odnosa, bez korišćenja kontracepcije, izostane trudnoća. Tek u takvim slučajevima treba preduzeti mere, početi sa medicinskim ispitivanjima i lečenjem.
Statistika
Statistički podaci o izostajanju trudnoće veoma su interesantni i poučni za sve one koji imaju te probleme, ali i za ostale.
Oko 75% parova ostvari željenu trudnoću u roku od 6 meseci.
Neplodnost postoji kod 12–15% parova u reproduktivnom dobu, ali zabrinjava činjenica da se taj broj povećava.
U 90% slučajeva steriliteta može se utvrditi razlog neplodnosti.
Uzroci neplodnosti parova mogu biti različiti:

  • kod 40-45% slučajeva uzrok je sterilitet žena
  • kod 40-45% slučajeva uzrok je neplodnost muškaraca
  • kod 10-20% parova uzroci su kod oba partnera
  • za oko 10% slučajeva uzrok steriliteta nije poznat i ne može se utvrditi tačna dijagnoza

Jedna od predrasuda je da je neplodnost neizlečiva, dok u stvarnosti oko 50% parova posle terapije ostvari željenu trudnoću. Iskustva specijalista govore da se obično ženski sterilitet lakše leči od muškog steriliteta.
Kod žena kod kojih je uzrok neplodnosti hormonalni poremećaj, koriste se savremeni hormonski lekovi. Ovim lekovima se izaziva ovulacija kod oko 80% žena, a do trudnoće dođe kod oko 50% žena, dok višestruku trudnoću ostvari više od 5% žena sa ovakvim problemima.
Ranije su bakterijske infekcije bile jedan od brojnijih uzroka steriliteta. Bakterijske infekcije kao uzrok neplodnosti sve su ređe, a većina se lako leči antibioticima.
Hlamidija je jedan od uzroka neplodnosti zato što se njeni simptomi teško uočavaju, a značajno utiče na smanjenje plodnosti. Pored toga što se teško uočava, hlamidija se teško leči jer se ponaša i kao bakterijska i kao virusna infekcija, a može biti prisutna i kod žena i kod muškaraca.
Kod 5% parova posle višegodišnjeg ispitivanja i upornog lečenja, i pored toga što se ne ustanove pravi razlozi neplodnosti, dođe do spontanog izlečenja. Ovaj podatak navodi na zaključak da parovi koji nemaju dece treba dugo godina da budu uporni u nalaženju razloga neplodnosti i lečenju svih potencijalnih uzroka neplodnosti, kako bi došli do dugo željene trudnoće.
Primarni i sekundarni sterilitet
Kod primarnog steriliteta nema trudnoće i pored lečenja i raznih terapija. Kod sekundarnog steriliteta žena je imala već jednu uspešnu trudnoću, ali se prilikom sledećeg začeća pojavio sterilitet.
Spontani pobačaji
I spontani pobačaji spadaju u jedan od čestih oblika steriliteta. U današnje vreme skoro svaka šesta trudnoća (pa i češće) završava prevremenim porođajem (spontanim pobačajem iz raznih razloga).
Umesto zaključka
Jedan od uzroka povećanja broja neplodnosti jeste i taj što se parovi na brak i potomstvo sve kasnije odlučuju. Ranije je prosek starosti parova koji hoće da zasnuju porodicu bio oko 20-25 godina starosti, dok se sada taj prosek kreće od 30 do 35, pa i više godina starosti. Parovi pri tom zamenaruju činjenicu da se sa godinama i libido i plodnost smanjuju.
U slučaju neplodnosti veoma je važno razumevanje među partnerima i zajednički napori kako bi se uz pomoć lekara (ginekologa) i medicinskog osoblja ostvarila željena trudnoća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.