najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Vaginalne gljivične infekcije

Da biste proverili i upotpunili svoje znanje u vezi sa vaginalnim gljivičnim infekcijama, navodimo odgovore stručnjaka na najčešća pitanja:

Najčešći simptomi vaginalnih gljivičnih infekcija?

Vaginalne infekcije najćešće karakteriše svrab u vaginalnom području. Ostali simptomi: peckanje, osetljivost, bol tokom odnosa, bol tokom mokrenja i gust beličasti vaginalni sekret.

Koji procenat žena ima vaginalnu infekciju?

Većina žena (oko 75%) bar jednom u životu ima vaginalnu infekciju, a skoro polovina dva ili više puta.

Da li gljivičnu vaginalnu infekciju izaziva bakterija?

Gljivične infekcije uglavnom izaziva preterani rast gljivice Candida albicans, obično prisutne u malim količinama u vagini, kao i u ustima, digestivnom traktu i na koži. Ponekad, pod određenim uslovima, može doći do preteranog rasta ove gljivice.

Da li se gljivične vaginalne infekcije mogu preneti seksualnim putem?

Vaginalna gljivična infekcija ne smatra se seksualno prenosivom bolešću, ali postoji mogućnost od oko 15% da se kod muškaraca razviju simptomi (svrab i osip na penisu) nakon seksa bez zaštite sa zaraženom ženom. Neobrezani muškarci imaju nešto veći rizik za pojavu osipa.

Veliki broj žena kupuje lekove za lečenje vaginalnih infekcija iako nema infekciju?

Ako sumnjate da imate infekciju, ali niste sigurni, obratite se lekaru. Vaši simptomi mogu biti nešto drugo, a „neispravan“ tretmana može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Pitajte svog lekara-ginekologa za savet pre nego što počnete lečenje gljivične infekcije (pogotovu ako ste trudni).

Da li žene treba redovno da ispiraju vaginalni deo tela kako bi sprečile gljivične infekcije?

Većina lekara preporučuje ženama da ne tuširaju i ne ispiraju vaginalni deo. Ispiranje (pogotovu nekim jačim sredstvima) menja nivo kiselosti vagine i balans organizama koji žive u njoj. Operite samo spoljne nabore vagine toplom vodom i blagim sapunom.

Kako sprečiti moguće vaginalne infekcije?

Stručnjaci preporučuju nošenje pamučnih gaćica, izbegavanje kupanja u kadama, veoma vruće kupke, kao i izbegavanje mirisnih sprejeva, šampona, sapuna, mirisnih uložaka i tampona.

Pamučne gaćice su hladnije od sintetičkih gaćice i neće stvarati znoj. Tuševi i mirisni sprejevi mogu iritirati kožu i sluzokožu. U kadama ili vrućim kupkama gljivice se brže razvijaju i lakše prenose.

Ne treba nositi znojnu, vlažnu ili mokru odeću. Treba izbegavati uske gaćice (tange), helanke, hulahopke i farmerke.

Tokom menstruacije treba koristiti „nemirisne“ tampone i uloške i češće ih menjati.

Da li je ishrana jogurtom efikasan tretman za vaginalne gljivične infekcije?

Neke vrste jogurta sadrže “prijateljske” bakterije koje živi u probavnim, urinarnim i genitalnim organima, ali ne postoji dovoljno naučnih dokaza da jogurt efikasno tretira ili sprečava vaginalne infekcije.

Da li neki lekovi i sredstva mogu povećati šanse da dobijete vaginalnu infekciju?

Neke kontraceptivne pilule, antibiotici, steroidi i pojedine vrste lekova mogu da promene kiseli balans vagine i podstaknu rast gljivica, što može dovesti do vaginalne infekcije.

Da li žene dobijaju gljivične infekcije nakon početka menopauze?

Menopauza izaziva hormonalne promene, koje mogu da poremete ravnotežu gljivica ili bakterija u vagini i dovedu do gljivičnih infekcija.

Gljivične infekcije mogu biti povezane sa osnovnim zdravstvenim stanjem?

Periodične gljivične infekcije mogu biti povezane sa drugim medicinskim uslovima, kao što su dijabetes ili HIV, a mogu da zahtevaju i lekarsku negu. Pojedine bolesti mogu uticati na gljivične infekcije, koje mogu biti otporne na antigljivične lekove.

1 komentar
  1. Aleksandar

    Sinergetsko dejstvo gela Aloe Vere Barbadensis Miller, pčelinjeg propolisa, extracta camomilae flos, ascorbinske kiseline, tocopherola, betakarotina, lignina, lanolina, alantoina, glicerin stearta, naturalni mirisni materija… u obliku Forever Aloe Propolis Creme, prestavlja naturalno efikasno sredstvo za svakodnevnu toaletu i preventivu vulvovaginalne regije. Zahvaljujući ligninima, biološki aktivne materije prodiru kroz kožu i sluznicu do sedmog nivoa, hraneći ćelije sa svim potrebnim gradivnim, energetskim i zaštitnim materijama. Zbog toga nije moguće razorno dejstvo oksidanasa i nastanak degerenativnih promena oko i u ćelijama, što rezultira podizanjem lokalnog imuniteta na zavidan nivo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike