Često pričate u snu? Evo zašto se to dešava i kada morate da se obratite lekaru

Prema analizama stranih stručnjaka oko dve od tri osobe u nekom trenutku razgovara u snu. Zvanično poznato kao somnilokvij, govor u snu je vrsta parasomnije – ili abnormalne aktivnosti spavanja.

“Obično je bezopasno, ali potencijalno može da ukaže na značajniji poremećaj spavanja ili zdravstveni problem”, objasnila je naučnica za spavanje Tereza Šnorbah i dodala da poreklo sadržaja i toga šta neko izgovara dok spava i dalje je enigma među naučnicima.

Kako kažu, to može da bude povezano sa nedavnim događajim iz života samog čoveka ili jednostavno sadržajima iz snova.

“Faktori rizika od govora u snu uključuju stres, nedostatak sna i alkohol, ali nasumično izgovorene reči retko su problematične. Mentalno zdravlje takođe može da utiče na razgovor u snu, pri čemu je to stanje češće kod onih sa osnovnim mentalnim zdravstvenim stanjima“, dodala je Tereza. Takođe, ona smatra da ljudi koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) podložniji su pričanju u snu.

Kada da potražite pomoć? Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, razlozi mogu da budu sledeći:

– konzumacija određenih lekova

– emotivni stres

– temperatura

– mentalni poremećaj

– uticaj narkotika

Razgovor u snu obično nije razlog za zabrinutost, međutim, ako počne iznenada kod odraslih osoba ili uključuje značajnu anksioznost, vrištanje ili nasilne radnje koje može da vas probudi iz sna, onda treba potražiti pomoć lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.