U trendu

Greje i dušu i telo: Najmoćniji napitak protiv STRESA

Savremeni život svakodnevno servira stresne situacije, a naša zadatak je da se zaštitimo od tog negativnog uticaja, razvijemo otpornost i tako sačuvamo zdravlje i energiju.

Osim psiholoških alata i metoda, postoji mnoštvo prirodnih biljaka, tinktura i tonika koje možete napraviti bez napora, a sjajno deluju protiv stresa i nervoze.

Problem nastaje iz razloga što naš nervni sistem u stresnim okolnostima uvek reaguje kao da je pitanje života ili smrt, i u prvom mahu ne razlikuje emocionalnu od stvarne ugroženosti. Tako, na primer, kada imamo konflikt sa nekim na poslu, u porodici ili kada imamo finansijske probleme, na fiziološkom planu naš organizam reaguje kao da je neposredno ugrožen.

Potpuno je jasno da učestale reakcije ovog tipa slabe naše sveukupne psihofizičke snage, i pre ili kasnije dovode do njihovog sloma, izazivajući psihičke smetnje, anksioznost, psihosomatska oboljenja i sl.

Sa stanovišta emocija stres se ispoljava najčešće kroz prisustvo negativnih osećanja. Prisustvo intenzivnih negativnih emocija je krucijalno u reagovanju na stres, jer su one okidač za sve ostale simptome stresa. Usled stresa, kod osobe se najpre jave negativne emocije, a kao pratioci slede ostali simptomi.

Postoji mnogo načina na koje možemo da ublažimo ili otklonimo štetne posledice svakodnevnog stresa i to mogu biti psihoterapija, bavljenje sportom ili nekim hobijem, kao i brojne anti-stres metode i tehnike (joga, autogenog treninga, meditacije) i zdrave namirnice .

Recept

Topla voda u kombinaciji sa limunom i sečenim đumbirom je odličan način da podstaknete varenje. Đumbir je bogat antioksidansom gingerolom koji pomaže u otklanjanju štetnih materija koje proizvodi naše telo kada smo zabrinuti, pa đumbir pomaže i kod smanjenja psihološkog stresa.

Priprema napitka: Koren đumbira operite i ogulite. Zatim izrendajte ili iseckajte na kriškice koren veličine 2cm. Prelijte sa pola litra ključale vode i ostavit da odstoji 15 minuta. Nakon toga procedite i dodajte krišku limuna!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar