Izborite se sa besom

Kao što je većini poznato, bes je svojevrsna mešavina jakih emocija i jednako intenzivnih reakcija. Kao emotivno stanje, bes neprestano varira u intenzitetu, počevši od blage iritantnosti pa sve do intenzivnog i nekontrolisanog besa i krajnje "neukrotivog" gneva.
Osećaj koji nastaje prilikom besa praćen je i dodatno pojačan stanjima kao što su "ključanje" krvi iznutra, postepeno podizanje telesne temperature i pritiska, uz utisak da para izlazi na uši, a glava se sprema da eksplodira.
Zbog čega s vremena na vreme osetimo bes?
Kada je reč o biološkim korenima besa, oni su krajnje jednostavni – način na koji nas naše telo priprema za predstojeći okršaj ili beg iz nepovoljne i po nas opasne situacije. U nekoliko reči, telo koristi bes kako bi se izborilo za opstanak. Dolazi do ubrzanog rada srca, rasta krvnog pritiska, kao i nivoa naših energetskih hormona – dolazi do povećanja u lučenju adrenalina i noradrenalina. Ostali razlozi variraju od osobe do osobe i shodno tome varira i njihov intenzitet.
Kako obuzdati napad besa?
Postoji nekoliko veoma efikasnih načina i metoda koje vam mogu pomoći da se uspešno nosite sa besom onog trenutka kada se on pojavi. Preporučuje se da se istoga trenutka sklonite iz opasne situacije, sve dok se malo ne priberete. Na ovaj način ćete sebi dati dovoljno vremena da dobro razmislite i na logičan način sagledate čitavu situaciju. Ne dozvolite da vas situacija ponese, već preuzmite kontrolu u svoje ruke, ali pri tom budite obzirni i prema sebi i prema osobama u vašoj neposrednoj okolini. I uvek imajte na umu da bes, kao takav, izuzetno loše utiče na vaše opšte zdravlje, da može ostaviti vrlo loše posledice.
Ono što stvar dodatno otežava jeste činjenica da su izvesne osobe genetski uslovljene kada je reč o sklonosti besu. Takođe, deca koja potiču iz neskladnih porodičnih sredina lakše podležu besu i frustracijama.
Prirodni lekovi
Ukoliko ne želite da bes ovlada vama, priroda je idealno rešenje. Ona vam svojim bogatstvima može pomoći da ga suzbijete i kontrolišete. Postoje biljke koje su od izuzetno velike pomoći prilikom umirivanja osećaja besa: hristovo cveće, kalendula, kamilica i lavanda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.