Kako protiv uznemirujućih informacija?

Do nas svakodnevno dopire mnogo alarmantnih i zastrašujućih informacija:

  • u bazenima su hemikalije, fekalije i paraziti
  • pesticidi se nalaze svuda, pa i u našim domovima
  • šamponi protiv vašaka mogu štetiti deci
  • sladoledi sadrže štetne supstance
  • mleko i meso koje koristimo možda je opasno
  • ova ili ona vakcina izaziva retke bolesti

Lekari, naročito pedijatri, često dobijaju pitanja pacijenata i roditelja o tome šta misle o novim vestima i istraživanjima o štetnosti nekog proizvoda. Postavlja se logično pitanje: šta roditelji treba da urade?

Navodimo odgovore i objašnjenja američkih lekara i stručnjaka:

Mnoge od studija imaju dobre podatke i u njima ima istine. Ipak, mnoge studije nisu savršene i sigurno nisu obuhvatile sve probleme i celu planetu. One mogu biti sprovedene na malim grupama ljudi, u određenim sredinama, a mogu imati i druge varijable koji bi mogle uticati na rezultate.

Kada su, na primer, ispitivani uticaji pesticida na decu, to se ipak odnosilo na jedan deo Amerike, dok bi za druge delove Amerike ili druge zemlje sveta rezultati verovatno bili drugačiji. Na rezultate su možda uticali i kućni ljubimci iz dečjeg okruženja ili sredstva za ličnu higijenu koja se na tom području koriste. Pouka ovakvog istraživanja ipak ima, ne zastrašujućih, ali je činjenica da bi trebalo voditi računa o ličnoj higijeni dece i udaljiti ih iz zagađene sredine. Svima je npr. poznato, ali na to treba stalno podsećati, da maloj deci ne treba da budu dostupne bilo kakve hemikalije ili lekovi koje koriste odrasli.

Mnoga istraživanja samo potvrđuju ono što se i ranije znalo: opšte je poznato da ne treba preterivati sa bilo kakvim aktivnostima, sa bilo kojom vrstom hrane, a treba i znati i da nije svaka hrana dobra za decu.

Poplava je informacija i dezinformacija o vakcinama za decu, ne samo kod nas nego i u svetu. Činjenica je da postoje neke komplikacije, ali je pitanje koliko ih je bilo i da li je neko u svom okruženju baš imao ili video te komplikacije. Mnogi pri tom zaboravljaju da su do pre pedesetak godina harale bolesti kao što su boginje, meningitis, tuberkuloza, kuga, besnilo, razne vrste gripa, lepra i druge, koje su odnosile milione života, a sada ih, zahvaljujući savremenim vakcinama i lekovima, gotovo i nema.

Neki potenciraju opasnost od pojasa u vozilu za decu, a zaboravljaju kako je širom sveta drastično smanjen broj povređene i smrtno stradale dece u saobraćajnim nesrećama samo zato što koriste sedišta i pojaseve.

I danas u svetu dosta beba strada zato što ih roditelji stavljaju da nepravilno spavaju u kolima, ili ih neko pored, bolestan ili pijan, uguši. Velikim kampanjama broj nesrećnih slučjeva u Americi znatno je smanjen.

Duboko udahnite

Danas smo svi izloženi mnogim starim i novim opasnostima, ali one nisu toliko česte i toliko opasne da bi trebalo da paničimo.

Duboko udahnite, ponašajte se smireno i trezveno, kako biste sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svoje dece. Savremenom čoveku mnogo su pristupačnija razna pomagala u lečenju i sprečavanju zdravstvenih komplikacija nego ranijim generacijama. Sa druge strane, savremena zdravstvena zaštita i dijagnostika mnogo su brži i efikasniji nego ranije, što uliva nadu.

Saveti su prosti: vodite računa o zdravom načinu života, zdravoj ishrani, umerenim fizičkim aktivnostima, izbegavanju rizičnog ponašanja i redovnim posetama lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.