U trendu

Kako stres utiče na trudnoću i bebu?

Ostati u drugom stanju danas je veliki problem za mnoge žene, jer na začeće utiče mnogo subjektivnih i objektivnih faktora. Zbog svega toga, treba biti smiren i tražiti savet od stručnih i iskusnih ljudi, kako bi sve bilo u redu i sa trudnoćom i sa bebom.

Jedan od najbitnijih faktora je stres – utiče na rizik da se beba rodi sa malom težinom.

Nivoi hormona stresa – kortizola – visoki su uglavnom ujutru i opadaju tokom dana, ali ima situacija kada je nivo kortizola ujutru manji od normalnog, a u toku dana padne ispod normalnog. To nenormalno kretanje kortizola povezano je sa progresijom mnogih bolesti – povećanjem krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i pojavom kancera.

Nova studija posmatrala je 142 trudnice, kako bi utvrdila nivo stresa. Istraživači su posmatrali i analizirali krvni pritisak, indeks telesne mase i nivo kortizola u njihovoj pljuvački, kao i druge faktore. Utvrdili su da je viši nivo kortizola pre trudnoće kasnije uticao na težinu bebe, jer povišeni nivo kortizola u majci smanjuje protok krvi kroz fetus, pri čemu se smanjuje dotok kiseonika i hranljivih materija.

Profesor psihologije navodi da žena pre nego što želi da ostane trudna treba da proceni svoj nivo stresa i da ga, ukoliko je potrebno, smanji.

Saveti za buduće trudnice

Treba proceniti svoj lični stres: budite fizički aktivne, potrebna vam je podrška porodice i ukoliko pušite, ostavite cigarete.

Trudite se da živite zdravo, da dovoljno spavate, izbegavate ultraprerađenu hranu, jedite više voća i povrća, izbegavajte stresne situacije, organizujte vreme za sebe uz odmor i opuštanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.