U trendu

Najbolji lek za dušu i telo

Smeh, ali i suze, mogu da budu delotvorni za naše telo, ali i za naš duh.

Minut smeha na naš organizam deluje jednako delotvorno kao četrdesetak minuta terapeutskog opuštanja. Kada se smejemo, broj otkucaja našeg srca se smanjuje, pritisak opada i naše telo se opušta. Glasnim smehom od deset do petnaest minuta na dan može se potrošiti od deset do četrdeset kalorija. U redu, nije baš neko sagorevanje u poređenju sa kalorijama koje sagorimo prilikom samo jednog poljupca, ali priznaćete da ni ovo nije „za bacanje“…

Smeh je zarazan, i to nije samo fraza. Čak i slušanje nečijeg smeha i drugih pozitivnih zvukova stvara nadražaj u predelu mozga, koji se aktivira svaki put kada se smejemo. Terapija osmehom verovatno je jedan od najboljih načina da se zaleči stres kojem smo svakodnevno izloženi, na ovaj ili na onaj način.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Kada je reč o suzama, nerade teme u muškom svetu, one su takođe važne za postizanje duševne ravnoteže. Plakanjem u stresnim situacijama organizam se oslobađa napetosti. Opuštanje zatim dolazi kao logična posledica. Na taj način se smanjuje količina negativnih hormona u telu i ponovo se uspostavlja zdrava ravnoteža. Zato se, bez obzira na pol, nikako ne treba uzdržavati ako se već pojavi potreba za plakanjem.

Delovanjem hormona, plač i smeh predstavljaju regulatore našeg unutrašnjeg i spoljašnjeg zdravlja. Oni dovode do olakšanja, odvraćaju pažnju od ljutnje, krivice, stresa ili nekih drugih negativnih stanja kojima se treba odupreti.

A suze i smeh su odličan način da se pruži adekvatan otpor svim negativnim uticajima. Upravo su oni faktori koji čine da posle nekog vremena plakanja ili smeha uđemo u antidepresivno i smireno stanje.

Sem toga, smeh jača imunitet i brani naš organizam od bakterija, čini da se osećamo jače i sigurnije u sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar