Opustite se (za „mirnije“ osobe)

Stres pogađa sve nas, i pogađa nas svuda: na poslu (ako smo nezaposleni, i to je izvor stresa), kod kuće (pomislite samo na sve obaveze koje tamo imate), nekad i u prodavnici, u prevozu, na putovanju… Vaši prijatelji misle, zato što niste temperamentna osoba i ne provrištite čim vam nešto nije po volji, da vas ništa ne pogađa. Same najbolje znate koliko je to pogrešno. Kako se rešiti stresa, ili barem umanjiti pritisak? Da li bi vam pomoglo da, kao vaše temperamentnije prijateljice, ponekad „poludite“? Ako niste sklone takvom ponašanju, najverovatnije ne bi.
Za opuštanje i pražnjenje ventila postoji više načina. Ovog puta, predlažemo vam vežbanje. Ne volite aerobik ni fitnes centre, samo vas čine nervoznim? Trčanje vam je dosadno? Nema problema; postoje i drugi načini vežbanja, prikladniji vašem temperamentu.
Možete pokušati s jogom. Fizički deo joge (a to je onaj deo koji nas trenutno zanima) čini skup vežbi koje vas istežu, uče vas da pravilno dišete (što znatno smanjuje napetost), oblikuju vam telo i ubrzavaju metabolizam, tako da se brže oslobađate nakupljenih „otrova“. U jogi nema žurbe; u početku vam se može desiti da dobijete upalu mišića, i to na mestima gde niste ni znali da imate mišiće koji mogu da se upale, ali princip joge je da se sve radi mirno, da vežbe ne budu bolne i da se na kraju osećate osveženo, a ne premoreno. Ukoliko vam je prijateljica koja ide na jogu rekla da se nakon vežbi oseća „crknuto“, posavetujte je da promeni instruktora, jer to što radi nema baš mnogo veze s jogom.
Zanima vas nešto glamuroznije? Isprobajte trenutni svetski hit – pilates. Pilates vežbe su kompilacija različitih tehnika, uglavnom joge i plesa. Vežbe su bezbedne za sve; čak se koriste i za rehabilitaciju, kao i za prevenciju povreda. Pokreti su nešto atraktivniji nego kod joge, ali principi su slični – da se nauči pravilno disanje, poboljša fleksibilnost tela i koordinacija pokreta (jedna od nuspojava su i lepi, elegantni pokreti), kao i da se smanji stres. Posle ovih vežbi, kao i nakon joge, osećaćete se osveženo i opušteno.
Drage naše dame, izdvojte malo vremena za sebe i vežbajte. Vežbe koje smo vam predložili, mada se mogu raditi i svakodnevno, uglavnom se rade dvaput ili triput nedeljno po sat vremena. Toliko sigurno možete da izdvojite – videćete, osećaćete se mnogo opuštenije i bolje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.