U trendu

Otkrivamo kako traume utiču na ženski organizam

Novo istraživanje sugeriše da težak život i stresne situacije kojima su žene izložene tokom života – veoma negativno utiču na srce i krvne sudove.

U novoj studiji analizirana su životna iskustva blizu 300 žena koje nisu bile pušači, koje su se približavale menopauzi ili su prošle kroz menopauzu.

Žene su odgovarale na pitanja o svojoj životnoj istoriji traumatičnih iskustava kao što su: seksualno uznemiravanje, smrt deteta, nesreća u automobilu, preživljavanje prirodnih katastrofa, fizičko nasilje ili gubitak svesti posle nekog događaja.

Žene koje su imale tri ili više traumatskih iskustava tokom svog života imale su lošiju funkciju srca i krvnih sudova (endotelna funkcija) od žena sa manje traumatskih iskustava.

Smanjena funkcija endotela povećava rizik od srčanih oboljenja, ističu istraživači.

Prema rečima istraživača, ovi nalazi naglašavaju važnost psihosocijalnih faktora, kao što je izloženost traumi, za rizik od srčanih oboljenja kod žena srednjih godina.

Uzimajući u obzir da je veliki broj žena u postmenopauzi zahvaćen bolestima srca, rezultati studija dobijaju na značaju. Prilikom redovnih pregleda žena, zdravstveni radnici trebalo bi da detaljno razgovaraju sa ženama ne samo o fizičkom zdravlju nego i o ranijem životu i stresnim situacijama koje su preživele.

Bolesti srca jedan su od vodećih uzroka smrti žena u svetu, tako da se iz ovoga vidi da težak položaj žena i te kako utiče na njihovo zdravlje i srce.

Rezultati istraživanja su preliminarni i tek treba da budu predstavljeni na godišnjem sastanku „Severnoameričkog društva za menopauzu“ u Filadelfiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.