U trendu

Poražavajuće: U Crnoj Gori svaki šesti srednjoškolac na sedativima

Oko 17 odsto učenika srednjih škola izjasnilo se da koristi lekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili za lečenje nesanice iz kućne apoteke, među kojima su ksalol, dijazepam i bensedin, dok je 75,5 odsto mladih probalo alkohol, navode iz Juventasa, piše Dan.

Svaki šesti srednjoškolac konzumira lekove za smirenje ksalol, dijazepam i bensedin kako bi prevazišao probleme u školi, stresove i nasilje, pokazalo je istraživanje Nevladine organizacije Juventas u okvoru projekta „Znanjem do zdravlja“.

Istraživanje je pokazalo i da je 38,1 učenik izložen stresu svakodnevno ili nekoliko puta tokom nedelje.

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda ističu da je veliki problem i vršnjačko nasilje, koje se najčešće dešava u samoj ustanovi i li njenoj blizini.

Istraživanje je pokazalo da je 75,5 odsto mladih probalo nekada u svom životu alkohol, dok svaki deseti učenik aktivno konzumira neko alkoholno piće.

Psihijatar i stručnjak za zavisnike u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru Marina Roganović ističe za „Dan“ da deca sve češće eksperimentišu s raznim opijatima i tabletama kada dođu situaciju da zbog stresa ili psihičkih problema ne mogu da nađu rešenje.

„Neverovatno je da toliko dece kaže da koristi lekove za smirenje. Kao lekar imam obavezu da naglasim da deca od 15 ili 16 godina koja su u fazi razvoja ne treba da uzimaju psihoaktivne supstance, jer usled konzumiranja tih supstanci mogu intelektualno stagnirati. Svaka tableta je psihoaktivna supstanca, kao i alkohol ili droga“, navodi Roganovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.