Posao i stres

Da li spadate u onu grupu poslovnih muškaraca koji doživljavaju stres i onda kada im šef na poslu da povišicu? Moguće je i da vam je ta povišica veoma značila kao pokazatelj da vam ide dobro u poslovnom svetu, ali da li su vam pale na pamet druge stvari koje bi mogle da vam pomognu da lakše pregurate radni vek? Naravno, na to niste ni pomislili…

Ako vaš šef bude želeo da u svakom trenutku može da vas omete u poslu, sigurno je da će vas opremiti službenim mobilnim telefonom. Ne valja samo to što će vas panično zivkati i u toku vikenda i uznemiravati vas dok ručate sa zgodnom prijateljicom iz marketinga. U redu, lepo je s njegove strane što želi da uloži u vas. Istovremeno, reč je i o ulaganju u vašu svetlu budućnost i u profitabilnost firme u kojoj ste zaposleni. Pravilo je jednostavno: zadovoljni radnici – dobra firma.

Ipak, ne bi bilo loše ni da razmislite o ulaganjima u sebe. Potražite područja koja vas interesuju i porazgovarajte o tome s pretpostavljenima. Ako oni to ne mogu da vam omoguće, pobrinite se za to sami. Ukoliko je vozikanje kola po gradu u opisu vašeg radnog mesta, nipošto nemojte dozvoliti da vozite svoja kola, a ako ste to već dozvolili, tražite od firme da vam da barem karticu za nabavku goriva ako već nema ništa od troškova amortizacije. Ukoliko to ne možete da izdejstvujete od preduzeća u kom radite, najbolje će biti da promenite posao.

Ako je vaš šef zaboravio da ste živo biće kojem je potreban odmor, nemojte se ustručavati da ga na to podsetite. Nedelju dana odmora je definitivno premalo; biće dovoljno da mu spomenete kako kvalitet rada u firmi zavisi od toga koliko su zaposleni odmorni i voljni da ulažu svoj trud. Pre nego što krenete na duži ili kraći odmor, obavezno se potrudite da iza sebe ne ostavite gomilu nedovršenog posla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.