U trendu

Stidljivost i stres

U slučaju stresa, osobe koje spadaju u introvertnije tipove češće podležu virusnim infekcijama nego one koje su ekstrovertne. Ta tvrdnja zvuči pomalo neprecizno, ali je tačna, jer se u stresnim situacijama kod stidljivih osoba naglo pojačava lučenje hormona koji se stvara u nadbubrežnim žlezdama a koji pomaže organizmu da se putem metabolizma izbori sa stresom. Pretpostavka je da ne spadate u grupu ljudi koja još uvek nije shvatila da je stres danas jedan od najvećih problema – on se nameće kao tema mnogih medicinskih, ali i svih ostalih ispitivanja koja imaju veze s ovom napasti koja napada savremenog čoveka.

Usled prekomernog lučenja hormona, dolazi do poremećaja koji izaziva opadanje imuniteta, te tako vaš organizam više nije adekvatno zaštićen od bolesti. Stidljivost i povlačenje u sebe nisu dobro rešenje. Svaka blokada prirodnih reakcija samo će vas udaljiti od sebe samog, a stres će dobiti pravu priliku da zavlada. To nije preporučljivo.

Trudite se da budete što opušteniji – to će vam pomoći u komunikaciji sa ljudima. Pokušajte da se što više smejete, jer će vam to pokazati da život ima i lepše strane od one tmurne, koje svi, pre ili kasnije, postanu svesni. Budite što aktivniji, bavite se sportom ili jednostavno budite što više u pokretu. Ipak, to nije jedina aktivnost koja će vam biti od koristi.

Druga aktivnost, koja je možda još važnija od prve, jeste aktivnost moždanih, popularno nazvanih, sivih ćelija, kojima ne smete dozvoliti ni trenutak predaha. Razmišljanje nije greh; stoga, uposlite svoje vijuge – tako ćete se osloboditi i presije koju nove situacije mogu da naprave u vašem životu. Kada ste aktivni i kada ste u punoj snazi, gotovo da ne postoji način da se postidite sebe i svojih reakcija, jer će vaš mozak preduprediti osećanje stidljivosti, koje može da bude veoma neprijatno u pojedinim trenucima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.