Stres – uzrok preterane telesne težine

Kada je u pitanju povećanje telesne težine, nije važno samo šta jedete, već i zašto jedete. Postoje izvesne emocije koje podstiču pojavu gladi. Bitno je da naučite da ih prepoznajete, kako biste mogli da ih kontrolišete.
Nije nam potreban naučni dokaz da bismo primetili da nas stres usmerava prema nekim nezdravim vrstama hrane, bogatim pre svega masnoćama i šećerima (postoje i brojne studije koje su to potvrdile). I, nažalost, istraživanja pokazuju da su žene više od muškaraca sklone prejedanju kada se nađu u emocionalnom problemu. Okidač stresnog jedenja nisu samo krupni problemi, poput razvoda ili gubitka posla, već to mogu biti i sitni dnevni problemi poput saobraćajne gužve.
Kako stres može uticati na vaš način ishrane?
Neke osobe jednostavno stavljaju znak jednakosti između stresa i grickanja čokoladica, semenki, slanih zanimacija ili bilo čega sličnog. Njima je teško da se zaustave na jednom kolačiću ili bomboni, već obično, u emocionalnoj krizi, pojedu čitavu kesicu. Ako imate decu, to otežava stvari, jer zbog dece sigurno uvek imate neke slatkiše u kući koji vas mame.
Kada imate puno obaveza, skloni ste prejedanju, jer vam se čini da ćete tako dobiti dodatnu energiju koja vam je potrebna. Takođe, kada nemate dovoljno vremena za kuvanje, radije ćete se odlučiti za neku brzu, najčešće ne baš zdravu hranu, poput suhomesnatih proizvoda ili gotovih jela. Ako morate dugo ostati na poslu, ako ne odete u restoran, nećete imati puno opcija za neki zdrav obrok – kod nas se, nažalost, još uvek otvaraju uglavnom pekare, hamburgernice i slične prehrambene prodavnice.
Šta može pomoći u rešavanju ovakvih problema?
Na primer, ako imate decu, kupujte im slatkiše koje oni vole, ali ih vi ne volite. I u tom slučaju, držite ih na visokoj polici, tako da ne budu vidljivi i upadljivi pri svakom ulasku u kuhinju. Svoje najmlađe podstičite da jedu zdrave užine, poput raznog ukusnog sezonskog voća, nemasnog voćnog jogurta, slatkiša na bazi žitarica i sl. Ako ste dugo na poslu, pa ne možete priuštiti sebi domaći obrok, potražite po prodavnicama neku vitaminsku salatu. Ne mogu se naći baš na svakom koraku, ali čini se da trgovci ipak polako počinju da shvataju potrebe savremenog poslovnog čoveka. Možete napraviti i plan svoje ishrane. Verovatno znate kojih dana u mesecu imate najviše obaveza. Dočekajte ih spremni, pripremivši unapred zgodne obroke koje možete poneti na posao, na primer salate sa povrćem i žitaricama ili slično.
Ne dozvolite da stres kontroliše vas – sami uspostavite kontrolu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.