U trendu

Šta uzrokuje rak dojke?

Rezultati velike nova studije koju je objavio „Breast Cancer Research“ pokazuju da nema povezanosti između stresa, pritiska ili nepovoljnih životnih događaja i povećanog rizika od raka dojke.

Rak dojke je jedan od najčešćih karcinoma kod žena u poslednjih desetak godina.

Žene sa ovom dijagnozom često smatraju da je uzrok njihove bolesti stres, iako naučni dokazi nisu definitivni. Neke od teorija tvrde da produženo dejstvo stresa može oslabiti imuni odgovor i osloboditi hormone stresa koji su upleteni u reparaciju DNK i rasta tumorskih ćelija, stvarajući uslove za nastanak tumora.

Međutim, druge teorije govore da stres potiskuje sekreciju estrogena i stoga možda ima zaštitni efekat od raka dojke.

Stres takođe može indirektno uticati na povećane rizike od nekih vrsta karcinoma kroz promene u načinu života.

Istraživanje

Vođa istraživanja dr Minouk Škoemaker, profesor Instituta za istraživanje raka „Entoni Sverdlov“ u Londonu, ističe da je ovo bila velika studija koja je ispitivala da li psihološki stres ili nepovoljni životni događaji utiču na rizik od raka dojke. Korišćeni su podaci o istraživanju raka dojke u Velikoj Britaniji za oko 113.000 žena.

Većina učesnica istraživanja tokom 2003-2010. godine bila je upitana koliko često je doživela neki od stresnih događaja u prethodnih 5 godina. Žene su takođe ispitivane da li su izgubile jednog od roditelja do svoje dvadesete godine.

Istraživači su isključili uticaje drugih faktora rizika na rezultate: gojaznost, fizičku aktivnost, konsumiranje alkohola, porodične istorije raka dojke, starost pri prvoj menstruaciji, vreme menopauze, broj dece, starost njihove majke pri rođenju, dužinu dojenja dece…

Stres kao faktor rizika za rak dojke

Rezultatima istraživanja utvrđeno je da je 34% žena prijavilo čest ili kontinuirani stres tokom prethodnih 5 godina, a 74% je prijavilo najmanje jedan nepovoljni životni događaj, kao što su žalost (gubitak ili bolest bliske osobe) ili razvod.

Od 106,612 žena, kod 1.783 je došlo do raka dojke. Nakon razmatranja drugih faktora rizika, istraživači su otkrili da nema statistički značajne povezanosti između učestalosti stresa i ukupnog rizika od raka dojke. Stav je da treba nastaviti istraživanja, ali istražiti i druge moguće rizike za nastanak raka dojke.

Od 8 karakterističnih tipova stresnih događaja, samo jedan je imao slabu povezanost. Razvod može da bude povezan sa negativnim estrogenskim receptorima raka dojke kod žena u premenopauzi, ali to se desilo u samo 25 slučajeva i ima samo statistički značaj. Ovaj rezultat nije podržan od strane povećanog rizika od drugih sličnih stresnih događaja kao što je žalost.

Rezultati pokazuju da su žene koje su često ili kontinuirano doživljavale stres imale sličan rizik od raka dojke u odnosu na žene koje nikada nisu doživele stres ili su ga povremeno doživljavale.

Dr Minouk je izjavila: „Stresni životni događaji su zajednički za mnoge žene sa dijagnozom raka dojke, ali naši rezultati pokazuju da je malo verovatno da su uzroci ti stresni događaji.“

Analiza je pokazala da je rizik od raka dojke bio neznatno veći kod žena koje su kao mlade izgubile svoju majku, ali ne ako su izgubile oca. Genetska predispozicija mnogo je verovatnija kao rizik od raka dojke nego faktor stresa.

Umesto zaključka

Stručnjaci iz ove oblasti podsećaju šta treba uraditi da bi se smanjio rizik od raka dojke: održavanje zdrave telesne težine, bavljenje fizičkim aktivnostima, smanjenje unosa alkohola i pušenja.

Podsećamo da je za žene važno i da redovno rade samopreglede dojki i redovno idu kod lekara i ginekologa. Svako rano uočavanje promena na dojkama povećava šanse za otkrivanje i lečenje raka dojke.

Još članaka o raku dojke…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.