U trendu

Ako imate problema sa krvnim pritiskom izbegavajte ovih 5 namirnica, možete samo da pogoršate stanje

Borba sa hipertenzijom podrazumeva više od jednostavnog izbegavanja soli. Iako je natrijum bitan za telesne funkcije, preterani unos može biti štetan, naročito za one koji već imaju povišen krvni pritisak, prenosi nam danas.rs a donosi ordinacija.hr

Evo pet namirnica koje mogu imati visok sadržaj natrijuma i koje treba kontrolisati:

Povrće na oprezu

Iako su zeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, često povezivani sa zdravljem, neka od njih, poput celera i šargarepe, mogu sadržati značajnu količinu soli. Umerenost je ključna ako imate povišen krvni pritisak.

Izazov sa sirom

Sir je često bogat natrijumom i zasićenim mastima, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Biranje sireva s manje soli i umerena konzumacija su preporučljivi za održavanje zdravlja srca.

Oprez sa gotovim supama

Gotove supe, iako su praktične, često su natopljene solju kako bi poboljšale ukus. Potražite verzije sa manje dodatne soli ili razmotrite pripremu domaćih supa kod kuće.

Fermentisana hrana i prerađeno meso

Kiseli krastavci, kiseli kupus i prerađeno meso poput kobasica i slanine često su visoko na natrijumu zbog procesa kiseljenja i konzerviranja. Budite svesni njihovog uticaja na krvni pritisak i konzumirajte ih umereno.

Hleb i peciva

Neki hlebovi i pekarski proizvodi mogu biti izvor viška soli, posebno oni od rafinisanog brašna. Birajte opcije sa manje natrijuma kako biste održali kontrolu nad unosom soli i podržali zdravlje srca.

Kako se vi borite protiv visokog pritiska  – prenesite nam iskustva!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.