U trendu

Čišćenje nosa pre spavanja jednako je važno kao i pranje zuba, upozorava doktor

Zubari godinama apeluju na pranje zuba pred spavanja, ali odnedavno ističu i još jedan važan korak u noćnoj rutini koji većina nas možda i preskače. U pitanju je čišćenje nosa.

Dr Sebastian Lomas, stomatolog iz Jorkšira, u svojoj objavi na „TikTok-u“, koja je postala viralna, kaže da, ukoliko se postarate da svako veče vaši sinusi budu čisti, možete sebi da pomognete da bolje spavate, ali i okončate hrkanje.

“Tvrdim da je čišćenje nosa pre spavanja jednako važno kao i pranje zuba. Razlog; ako ne možete da dišete kroz nos, disaćete na usta i hrkaćete. Zbog toga se nećete dobro odmoriti, adekvatno svariti svoju hranu i dobiti svu potrebnu energiju”, upozorava ovaj zubar, kako prenosi „Daily Mail“.

Dr Lomas je takođe demonstrirao i jednostavnu tehniku čišćenja blokiranih sinusa na snimku koji je pregledan skoro 250.000 puta.

Stojeći uspravno, stomatolog je prvo udahnuo kroz nos, a potom izdahnuo, takođe kroz nos, dok je usta držao čvrsto zatvorena. Zatim je prstima zapušio nos i brzo pomerao glavu sa jedne na drugu stranu, levo desno, tako da su mu uši skoro dodirnule ramena.

@biological_dentist

It’s time to add nose clearing to your night time routine! I would argue that clearing your nose before bed is just as important as brushing your teeth 🪥 Here’s why… #biologicaldentist #health #sleep

♬ original sound – 🦷Dr Seb | Biological Dentist

Ovo je ponovio par puta a potom je ponovo otpušio svoj nos i udahnuo i izdahnuo na njega.

Hrkanje je uzrokovano zveckanjem i vibracijom tkiva u blizini disajnih puteva u zadnjem delu grla. Dok osoba udiše i izdiše, vazduh koji se kreće izaziva treperenje tkiva i stvaranje buke. A ovo stanje postaje još gore ako je nos začepljen.

Samo u Velikoj Britaniji hrkanje pogađa 30 miliona ljudi, među kojima 58 odsto hrkača ima između 50 i 59 godina.

Video dr Lomasa korisnici ove društvene mreže su pozdravili kao „briljantnu ideju“ koja će podstaći ljude da dodaju čišćenje nosa u svoju noćnu rutinu, prenosi telegraf.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar