najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Proverite da li vaša štitna žlezda radi normalno

Da li ste umorni, posebno u popodnevnim časovima? Da li ste zaboravni, da li dobijate na težini bez posebno povećanog apetita, ili gubite težinu, a da pri tom dobro jedete? Da li se prekomerno znojite, da li ste nervozni ili depresivni?

Štitasta žlezda kao značajan regulator mnogih funkcija tela i uma – može imati poremećeno lučenje hormona, posebno kod žena.

Štitasta žlezda ima oblik leptira i nalazi se na prednjoj strani vrata. Luči hormone koji regulišu metabolizam, kao i sistem koji pomaže telu da koristi energiju.

Poremećaj funkcije usporava ili ubrzava metabolizam, tako da smanjeno ili povećano lučenje hormona može dovesti do veoma široke palete simptoma.

Neobjašnjiva promena težine je jedan od najčešćih znakova poremećaja funkcije štitaste žlezde. Povećanje telesne težine može biti signal smanjenog lučenja hormona i stanje se zove hipotireoza.

Nasauprot tome, štitasta žlezda može da luči više hormona nego što je potrebno organizmu, što može da dovede do gubitka telesne težine, a pri tom je apetit dobar ili pojačan. Ovo stanje se naziva hipertireoza. Hipotireoza je češći poremećaj, posebno kod žena posle 50. godina.

Simptomi: vidljiv otok na prednjoj strani vrata ispod tzv. Adamove jabučice, najčešće pripada uvećanoj štitastoj žlezdi. Ona može da bude uvećana u celini ili je uvećana samo jedna strana žlezde, ili pak postoji uvećanje samo dela žlezde.

Simptomi srčanog sistema odnose se najčešće na usporen rad srca kod hipotireoze i ubrzan rad srca kod hipertireoze, kao i na povećanje krvnog pritiska kod nekih pacijenata.

Promena mišićne snage, ponašanja i postojanja energije odlikuje se stalnim osećajem umora, lenosti i depresije kod hipotireoze, a nervozom, uznemirenošću, razdražljivošću i nesanicom kod hipertireoze. Krta, lomljiva dlaka i opadanje kose javlja se i kod hipotireoze i kod hipertireoze, a poremećaj se reguliše uspostavljanjem normalne funkcije žlezde.

Drugi simptomi hipotireoze: suva koža, lomljivi nokti, usporeno pražnjenje creva, odnosno hroničan zatvor, ukočenost i utrnulost prstiju, kao i poremećaj menstrualnog ciklusa koji može da se manifestuje izostankom ciklusa ili obilnim krvarenjima.

Drugi simptomi hipertireoze su: obilno znojenje, stalno vlažna koža, slabost mišića, učestale stolice, poremaćaj menstrualnog ciklusa.

Započnite lečenje na vreme pregledom kod endokrinologa, da biste se osećali bolje i izbegli ozbiljne zdravstvene probleme do kojih dovodi poremećena funkcija štitaste žlezde.

Srodni članci:

Pridružite se diskusiji o štitnoj žlezdi na našem forumu.

3 komentara
 1. Marija Petrović

  Poštovana Ljiljana, upravo sam saznala da mi je mami uspostavljena identična dijagnoza kao i Vaša spomenuta, nakon obavljene biopsije. Najljubaznije Vas molim da mi odgovorite na mail ukoliko ste došli do nekih adekvatnih odgovora iil rešenja u vezi sa svojim problemom. Možete mi pisati na justmarija@yahoo.com. Srdačan pozdrav

 2. Ljiljana Živojinović

  Imam benignu cistu u štitastoj žlezdi. Nađena mi je pre 6 godina preko punkcije. Sada sam ponovo radila punkciju i zabrinuta sam da li je po ovom rezultatu još uvek benigna ili se promenilo. 20. 9. 2013. sam radila drugu punkciju, rezultati su sledeći:
  U dobijenom punktatu se nalazi velika kolicina inaktivnog koloida, dosta eritrocita i pojedinačne pravilne folikularne ćelije sa tamnim okruglim jedrima bez mitoza. Vide se retki limfociti i granulociti. PH Dg: Struma colloides cystica glandulae thyreoideae – EO40.
  Molim vas, recite mi da li je po ovim rezultatima i dalje benigno, ili se promenilo i da li je zabrinjavajuće? Hvala.

 3. Katarina Krndija

  Imam problem sa štitnjačom – TSH005, trnu mi nožni prsti, gubim na težini, često mi izbije krv na nos. Pijem Levothyroxin 100, ali mi ništa nije lakše, pp Kati.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike