U trendu

Proverite da li vaša štitna žlezda radi normalno

Da li ste umorni, posebno u popodnevnim časovima? Da li ste zaboravni, da li dobijate na težini bez posebno povećanog apetita, ili gubite težinu, a da pri tom dobro jedete? Da li se prekomerno znojite, da li ste nervozni ili depresivni?

Štitasta žlezda kao značajan regulator mnogih funkcija tela i uma – može imati poremećeno lučenje hormona, posebno kod žena.

Štitasta žlezda ima oblik leptira i nalazi se na prednjoj strani vrata. Luči hormone koji regulišu metabolizam, kao i sistem koji pomaže telu da koristi energiju.

Poremećaj funkcije usporava ili ubrzava metabolizam, tako da smanjeno ili povećano lučenje hormona može dovesti do veoma široke palete simptoma.

Neobjašnjiva promena težine je jedan od najčešćih znakova poremećaja funkcije štitaste žlezde. Povećanje telesne težine može biti signal smanjenog lučenja hormona i stanje se zove hipotireoza.

Nasauprot tome, štitasta žlezda može da luči više hormona nego što je potrebno organizmu, što može da dovede do gubitka telesne težine, a pri tom je apetit dobar ili pojačan. Ovo stanje se naziva hipertireoza. Hipotireoza je češći poremećaj, posebno kod žena posle 50. godina.

Simptomi: vidljiv otok na prednjoj strani vrata ispod tzv. Adamove jabučice, najčešće pripada uvećanoj štitastoj žlezdi. Ona može da bude uvećana u celini ili je uvećana samo jedna strana žlezde, ili pak postoji uvećanje samo dela žlezde.

Simptomi srčanog sistema odnose se najčešće na usporen rad srca kod hipotireoze i ubrzan rad srca kod hipertireoze, kao i na povećanje krvnog pritiska kod nekih pacijenata.

Promena mišićne snage, ponašanja i postojanja energije odlikuje se stalnim osećajem umora, lenosti i depresije kod hipotireoze, a nervozom, uznemirenošću, razdražljivošću i nesanicom kod hipertireoze. Krta, lomljiva dlaka i opadanje kose javlja se i kod hipotireoze i kod hipertireoze, a poremećaj se reguliše uspostavljanjem normalne funkcije žlezde.

Drugi simptomi hipotireoze: suva koža, lomljivi nokti, usporeno pražnjenje creva, odnosno hroničan zatvor, ukočenost i utrnulost prstiju, kao i poremećaj menstrualnog ciklusa koji može da se manifestuje izostankom ciklusa ili obilnim krvarenjima.

Drugi simptomi hipertireoze su: obilno znojenje, stalno vlažna koža, slabost mišića, učestale stolice, poremaćaj menstrualnog ciklusa.

Započnite lečenje na vreme pregledom kod endokrinologa, da biste se osećali bolje i izbegli ozbiljne zdravstvene probleme do kojih dovodi poremećena funkcija štitaste žlezde.

Srodni članci:

Pridružite se diskusiji o štitnoj žlezdi na našem forumu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.