U trendu

Dovoljno je svega 3 minuta: Tehnika japanskog lekara je spas za oči (VIDEO)

Vežbanje očiju tokom tri minuta dnevno, za 28 dana, može da popravi vid, obećava japanski oftalmolog i profesor Univerziteta Šova u Tokiju Rui Hiramacu u svojoj knjizi. To je posebno važno danas kada su oči opterećenje stalnim gledanjem u različite ekrane.

Ove vežbe mogu da budu korisne za sve koji pate od kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma ili zamora očiju, navodi japanski lekar u svojoj knjizi koja je za kratko vreme postala jedna od najprodavanijih na „Amazonu“.

Radi se o jednostavnim vežbama koje traju tokom samo tri minuta dnevno, daju vidljive razultate posle 28 dana, a zasnovane su na takozvanim „Gaborovim zakrpama“, navodi Hiramacu, prenose mediji iz Španije, gde je nedavno prevedena njegova knjiga.

„Gaborove zakrpe“ zapravo su slike zamućenih linija koje se koriste za vizuelne vežbe. Japanski lekar preporučuje da se vid, ali i mozak, vežbaju tako što će se među više „Gaborovih zakrpa“ nađu dve iste.

Kod ljudi koji pate od kratkovidosti ili dalekovidosti, mozak pokušava da kompenzuje „grešku“ oka i da izoštri slike koje ono daje. Zahvaljujući ovim vežbama, usavršava se moždana aktivnost u fokusiranju oka i vid se popravlja.

Druga vežba koju preporučuje japanski oftalmolog je naizmenično posmatranje objekta koji je udaljen i onog koji je blizu. Kako objašnjava, to je naročito korisno za ljude koji provode puno vremena ispred kompjutera ili zua one koji pate od dalekovidosti.

Oftalmolog preporučuje i „toplotnu terapiju“ za oči, koja pomaže da se bolje vidi, ali i da se oči odmore, te da se ublaže glavobolje, iritacije oka…

Ona može da se izvodi tako što se na oči stavi blago zagrejan vlažan peškir i drži se dok se ne ohladi. Druga opcija je da se protrljaju dlanovi dok se ne zagreju, a onda stave na zatvorene oči i drže 30 sekundi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.