U trendu

Koristili je još u drevnoj Kini: Čudesna biljka divnog ukusa, zovu je i “zlatni koren”,

Sladić, tačnije njegov koren je tako dobar za kao pomoć kod mnogih obolenja da mu slobodno možemo dati titulu doktora.

Od stomačnih problema, preko pomoći kod bronhitisa do ublažavanja menstrualnih bolova. Zaista je šteta što je ova biljka kod nas tako slabo iskorišćena u kućnim apotekama, iako se većinom gaji u Evropi. Pored toga što je divnog ukusa, sladić je i odličan izvor gvožđa. Korenje biljke se obično mrvi i kuva da biste ekstraktovali sok. Dobijena pasta se koristi protiv kašlja, kao blagi laksativ i protiv određenih infekcija. Inače za ovu supstancu je dokazano da ima antibiotsko delovanje protiv bakterija koje uzrokuju karijes, zbog čega je sladić obično među sastojcima vodica za ispiranje usta.

Sladić deluje antibakterijski, antivirusno i odličan je za iskašljavanje. Sadrži niz korisnih hranjivih materija i flavonoida. Dobar je izvor vitamina B1, B2, B3, B5 i E. Pored gvožđa, sladić sadrži i: fosfor, kalcijum hlor, magnezijum, selen, cink. Koriste ga često kao čaj za lečenje čira na želucu, protiv depresije, pa i i ćelavosti. Ovaj koren može blagotvorno delovati i kod problema sa menstruacijom i menopauzom, podiže raspoloženje, a smanjuje i bolove u mišićima i zglobovima.

Kako ga iskoristiti

Problemi sa želucem i čir na želucu

Sladić se dugo godina koristi kao lek za ove probleme. Čak je dokazano da neki flavonoidi iz sladića mogu da ubiju problematičnu “heliko” bakteriju, koja je zaslužna za nastanak čireva i mnoge stomačne probleme.

Napravite čaj od korena sladića tako što 1 kašičicu korena prelijete sa 1 šoljom kipuće vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta. Pijete proceđeno, toplo. Jednu do 3 šolje na dan. (Ne biste trebali uzimati više od 3 šoljice čaja od sladića na dan). Sladić se većinom koristi za mnoge zdravstvene probleme pomešan, razblažen sa drugim čajevima.

Bronhitis

Za olakšavanje problema sa bronhitisom najbolje da koristite koren sladića u prahu. Pomešajte 5 gr ovog praha sa 3 kašike meda – uzimajte ovaj lek 3 puta na dan. Ukoliko imate problema sa disajnim putevima možete i žvakati koren sladića. On deluje protuupalno i pozitivno na iskašljavanje, pa je i odličan protiv jakog kašlja i upale pluća. A, ako imate bolnog grlo “grgljajte” mešavinu korena sladića u prahu i čiste vode.

Energija

Za jači imunitet i energičnost pijte čaj od sladića svaki dan. Dodajte mu malo meda i štapić cimeta i dobićete divan napitak za one ružne kišne dane.

Protiv ćelavosti i opadanja kose

Da biste sprečili ili usporili opadanje kose, u svoj šampon dodajte samo malo korena sladića u prahu (možete i sami samleti sušeni koren). Pored toga možete napraviti i masku za kosu, odnosno protiv opadanja kose.

Treba vam: 2 kašike mlevenog korena sladića, 4 kašike mleka i sasvim malo začina šafrana. Ako kosu, tačnije teme ili mesta gde primetite da se kosa proređuje, budete mazali ovom mešavinom, kosa bi trebalo da počne da raste već nakon nekoliko nedelja.

Mere opreza

Pazite kada kupujete sladić i proizvode sa sladićem, jer prilikom industrijske proizvodnje mešaju ga sa ekstraktima anisa i veštačkim zaslađivačima, šećerom i slično. Najbolje je da za kućnu apoteku kupite čist sušeni koren sladića. Sladić ne bi trebalo da konzumiraju trudnice ni dojilje, kao ni oni koji imaju povišen krvni pritisak.

Treba znati i to da ako se čaj od korena sladića pije duže vremena i više od 3 šoljice dnevno može doći do povećanja krvnog pritiska i zadržavanja vode u organizmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar