U trendu

Kupujete li flaširanu vodu: Niste ni svesni koja opasnost vreba iz obične plastične flašice

Razmislite dva puta pre nego što popijete vodu iz plastične boce…

U pionirskoj novoj studiji, istraživači su otkrili da flaširana voda koja se prodaje u prodavnicama može sadržati 10 do 100 puta više komada plastike nego što je ranije procenjeno. To su nanočestice koje su toliko male da se ne mogu videti pod mikroskopom.

Nanoplastika je toliko mala da može da migrira kroz tkiva digestivnog trakta ili pluća u krvotok, distribuirajući potencijalno štetne sintetičke hemikalije po celom telu i u ćelije, kažu stručnjaci, navodi CNN.

Jedan litar vode, ili dve plastične flaše za vodu, sadržala je u proseku 240.000 plastičnih čestica iz sedam vrsta plastike, od kojih je 90 odsto identifikovano kao nanoplastika, a ostatak kao mikroplastika, pokazala je nova studija.

Novo otkriće potvrđuje dugogodišnji savet stručnjaka da se pije voda iz česme iz staklenih ili nerđajućih posuda kako bi se smanjila izloženost, kaže Šeri „Sam“ Mason, direktorka održivosti u Penn State Behrend u Eriju, Pensilvanija, koja nije bila uključena u studiju. Taj savet važi i za drugu hranu i piće upakovane u plastiku, dodala je ona.

Kako ljudi stalno odbacuju ćelije kože, tako i plastična ambalaža, na primer, kada otvorite plastičnu činiju za salatu koju ste kupili u prodavnici ili sir umotan u plastiku, objasnila je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar