U trendu

Lekovi protiv pušenja: koliko i kome pomažu?

Lek „Chantix“ koji se koristi da pomogne ljudima da prestanu sa pušenjem u početku pomaže ženama više nego muškarcima. Do ovakvih rezultata došlo se u novijim istraživanjima.

Studija rađena na Jejl univerzitetu došla je do rezultata da ovaj lek „protiv pušenja“ više pomaže ženama nego muškaracima u toku prve godine lečenja. Nakon godinu dana “lek protiv pušenja“ je jednako dobro delovao i na muškarce i na žene.

Istraživanja pokazuju da žene obično „teže“ i „sporije“ prestaju sa pušenjem od muškaraca, čak i kada prestanak pušenja pokazuje veće koristi za kardiovaskularne bolesti i bolesti respiratornih organa, izjavila je Šeri Mek-Kej, profesor psihijatrije i vodeći istraživač specijalizovanog centra za istraživanje na Jejlu, u univerzitetskom saopštenju.

Ovo je prva sveobuhvatna analiza polnih razlika u efikasnosti ovog leka. Sada žene i njihovi lekari mogu bolje da odluče kako da se uspešno prestane sa pušenjem i živi duže i zdravije.

U studiji je istraživački tim pogledao rezultate kliničkih ispitivanja i podatke za više od 6.700 osoba koje su sa lekom „Chantix“ pokušale odvikavanje od pušenja.

Studija je pokazala da, kada se ne uzimaju u obzir drugi faktori, ovaj lek pokazuje slične stope odvikavanja od pušenja i kod žena i kod muškaraca, od oko 53% posle tri meseca.

Istraživanja sa placebo kontrolom (neke osobe su dobijale „obične pilule“ a mislile su da uzimaju „Chantix“) pokazala su da su žene manje prestajale sa pušenjem nego muškarci uzimajući placebo.

Dakle, posle uzimanja u obzir placebo efekta došlo se do zaključka da je lek delovao 46 odsto efikasnije u povećanju šansi za odvikavanje od pušenja kod žena u odnosu na muškarce posle tri meseca lečenja. I posle šest meseci lek je bio 31 odsto efikasniji u održavanju potpune apstinencije od pušenja kod žena nego kod muškaraca.

„Iako je jasno da ovde postoje polne razlike u efikasnosti leka, mi još uvek ne znamo zašto je to tako“, izjavila je Šeri Mek-Kej.

Moguće je da polne razlike u sistemu receptora nikotina u mozgu mogu objasniti zašto je lek inicijalno efikasniji za žene, smatraju istraživači.

Studija je objavljena u časopisu „Nicotine and Tobacco Research„

Upozorenje

Prema rezultatima, Američkog centara za kontrolu i prevenciju bolesti, pušenje ubija više od 480.000 Amerikanaca svake godine. Sa druge strane, kada se pogledaju „ekonomske štete“ koje nanosi pušenje Americi: 170 milijardi dolara godišnje „ode“ u medicinske troškove, a više od 156 milijardi dolara ode godišnje zbog „smanjenja“ produktivnost kod radnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.