U trendu

Evo kako metadon utiče na testosteron

Tretmani i terapije metadonom u lečenju zavisnosti od heroina i drugih opojnih droga – mogu dramatično sniziti nivo testosterona kod muškaraca – rezultati su novih istraživanja sprovedenih u Kanadi.

Studijom je obrađeno više od 1.000 odraslih osoba. Pacijenti koji su u lečenju zavisnosti od heroina i drugih droga koristili metadon – imali su otprilike jednu četvrtinu nivoa testosterona u odnosu na muškarace koji nisu koristili metadon. Zanimljivo je da nije bilo značajnijih promena u nivou testosterona kod žena obuhvaćenih studijom koje su koristile metadon tokom terapije.

„Očekivali smo da će muškarci imati niži nivo testosterona, ali iznenađujuće je veliko smanjenje nivoa testosterona“, kaže istraživač Zainab Saman, doktor i docent na MekMaster univerzitetu u Hamiltonu, Kanada.

Istraživači napominju da bi lekari trebalo da budu svesni ovih nalaza kako bi upravljali simptomima niskog nivoa testosterona. Oni smatraju da je važno vršiti provere nivoa testosterona pre i za vreme upotrebe metadona.

Preporuke

„Lekari bi takođe trebalo da tokom lečenja prepišu i obezbede pacijentima najnižu dozu opijata, uključujući i metadon, za efikasan tretman smanjenja nivoa testosterona“, izjavila je dr Zainab Saman u saopštenju o dobijenim rezultatima istraživanja.

Rezultati studije su objavljeni nedavno putem interneta i ukazuju na to da lečenje nije ni lako ni brzo i da postoje problemi sa kojima se susreću lekari i pacijenti tokom lečenja zavisnosti od opojnih sredstava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.