U trendu

Andželina Džoli ima – paralizu lica: kakve su prognoze?

Nedavno je objavljeno da glumica Andželina Džoli ima nove zdravstvene probleme. U pitanju je tzv. Belova paraliza, tj. paraliza lica. U izveštajima za štampu navodi se da se glumica leči akupunkturom radi potpunog oporavka. Sa ovakvom dijagnozom u svetu je veliki broj bolesnika, a samo u SAD godišnje oboli oko 40.000.

Za američki sajt webmd.com dr Dejvid Simpson, profesor neurologije, odgovarao je na neka pitanja kako bi objasnio; Belovu paralizu, stanje, tretmane i prognozu.

Šta je Belova paraliza?

To je neurološki poremećaj koji uzrokuje paralizu jedne strane lica. Manifestuje se kao slabost mišića koji kontrolišu polovinu lica, najistaknutije mišiće koji kontrolišu zatvaranje kapaka i osmeh. Manifestuje se asimetričnim – iskrivljenim licem.

Šta može uzrokovati Belovu paralizu?

Nije potpuno jasno, ali postoji više teorija. Jedna od vodećih teorija, sa dokazima koji je podržavaju, jeste da virus izaziva reakciju imunog sistema koji može dovesti do upale nerava lica.

Pojedine osobe imaju povećan rizik, poput onih sa osetljivim imunim sistemom, uključujući i one sa sidom. Hemoterapija može da poveća rizik.

Da li stres uzrokuje Belovu paralizu?

Ne postoji direktna uzročna veza sa stresom. Ali stres i anksioznost često koegzistiraju sa Belovom paralizom.

Koji su najefikasniji tretmani?

Tretmani koji se generalno koriste su steroidi – lekovi tipa kortizon – i antivirusna terapija, obično započeta u prvih nekoliko dana nakon paralize (7 do 10 dana). Postoje medicinski dokazi koji ukazuju na to da ova dva tretmana verovatno nude neku korist ako rano započnu.

Često se koristi i fizikalna terapija, od strane terapeuta specijalizovanih za Belovu paralizu. Obično se radi o masaži ili drugim terapijama kako bi se opustili mišići.

Ako navedene terapije nisu efikasne, može se preduzeti i operacija, naročito ako paraliza ostaje posle više meseci ili godina. Može se uraditi niz hirurških procedura kako bi se povratila simetrija lica, a ponekad se povrati i funkcija nerava u mišićima lica.

Andželina Džoli je izabrala akupunkturu, šta se može očekivati?

Bilo je istraživačkih studija o akupunkturi koje pokazuje da je u nekim slučajevima bilo koristi od ove terapije. Međutim, većina studija je bila lošeg kvaliteta, tako da se ne može tačno videti efikasnost akupunkture.

Rizik od akupunkture je izuzetno nizak kada ga obavlja stručni praktičar. Ako se neko odluči za akupunkturu kod proverenog praktičara, onda je to razumno postupanje.

Da li paraliza lica nestane tokom vremena?

U većini slučajeva paraliza lica, na sreću, nestane posle izvesnog vremena. U većini slučajeva nastane poboljšanje u roku od nekoliko sedmica do nekoliko meseci. Međutim, kod oko 15 do 30% pacijenata može doći do određenog stepena dugotrajne slabosti (paralize dela lica).

2 komentara
  1. Dralinka

    Po kojim kriterijumima je ona najlepša žena sveta? Ja kad hoću da vidim lepu žensku ili mušku osobu izadjem i prošetam gradom.

  2. verujem u bolje sutra

    botoksi uzimaju danak..lepa, lepsa, facijalna paraliza..

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike