Nikada ne idite u krevet ljuti, evo i zbog čega

Postoji jedno uvreženo pravilo – nemojte nikada odlaziti u krevet – ljuti. I nije to samo uzrečica ili “ biser mudrosti“ koje se mnogi drže bez veze, to ima naučnu opravdanost, prenose mediji u regionu.

Novo istraživanje koje su proveli naučnici s državnog Univerziteta Iowa, zaključili su da odlazak na spavanje dok ste ljuti može poremetiti vaš ritam spavanja. A to nije nimalo dobro jer utiče na zdravlje.

Nedostatak sna ili poremećeni ritam spavanja može da prouzrokuje razne psihičke probleme, nakupljanje neželjenih kilograma, da utiče na promene raspoloženja i da smanji produktivnost na poslu. Psiholozi su pratli navike spavanja 436 volontera koji su i ispunili upitnike o kvaliteti njihovog sna kada zaspu ljuti.

Ako ste uopšteno osoba koja ja često ljuti, veća je verovatnoća da ćete imati dugoročne poremećaje sna, navodi se u zaključcima psihologa. To je zanimljivo jer su prethodna istraživanja pokazala da nedostatak sna zapravo vodi do neraspoloženja i ljude čini nervoznijim zbog čega se lakše naljute.

Istraživači veruju kako odlazak na spavanje dok ste ljuti onemogućava da lagano zaspite već će vas držati budnima jer se ne mogu opustiti, a tada je i povećana srčana aktivnost koja otežava da utonete u san.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.