U trendu

Nutricionistkinja otkrila koja hrana je ‘okidač’ za glavobolju: Na listi je omiljena namirnica mnogih

Migrene mogu biti izazvane određenim namirnicama, odnosno javljaju se zbog određene hrane.

Jovana Srejić Ferlug, nutricionistkinja – dijetetičarka, otkrila je za Kurir koje namirnice treba izbegavati ako patimo od migrena.

Masni, zreli sirevi su na listi namirnica koje treba izbegavati jer sadrže supstancu tiramin, koja se smatra okidačem za migrene. Naučnici veruju da tiramin stimuliše lučenje više norepinefrina u mozgu, što može izazvati glavobolje, posebno u kombinaciji sa drugim faktorima. Zbog toga treba izbegavati masne sireve intenzivnog mirisa.

Alkohol, posebno crno vino, povezuje se sa pogoršanjem migrene, ali druga alkoholna pića kao što su pivo i belo vino takođe mogu izazvati ozbiljne glavobolje. Sva ova pića sadrže tiramin i povećavaju dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati njene simptome.

Omiljena jela su na listi

Aditivi u hrani, kao što su konzervansi, nitriti i veštački zaslađivači, takođe mogu izazvati glavobolju. Glutamat, veštački zaslađivači kao što je aspartam i veštačke boje su takođe potencijalni okidači za migrene.

Kofein, koji se nalazi u čokoladi i drugim namirnicama kao što su soda, čaj i kafa, takođe može izazvati glavobolju, posebno u velikim količinama. Pored toga, hladna hrana kao što je sladoled može izazvati trenutni bol u čelu, posebno nakon vežbanja ili kada se telo zagreje.

Štaviše, nekim ljudima može smetati druga hrana kao što su banane, pasulj, agrumi, luk, paradajz i masna hrana. Važno je obratiti pažnju na svoju ishranu i identifikovati potencijalne okidače za migrene kako biste ih izbegli i smanjili rizik od napada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.