Osteoporoza kod – muškaraca

Dugo se smatralo da je osteoporoza čisto ženska bolest koja se najčešće javlja tokom menopauze. Najnovija saznanja potvrdila su, međutim, da je osteoporoza u velikom porastu u muškoj populaciji. Od nje oboleva 1 od 8 muškaraca u starosnoj dobi preko 65 godina. Ni doktori ni muškarci te starosne grupe nemaju ipak običaj da upute, odnosno odu i urade test gustine kostiju.

Velika grupa obolelih muškaraca počinje sa dijagnostikom posle preloma kostiju, a tada je već kasno za preventivu. Najčešće se prelomi javljaju u kičmenom stubu, kuku i ručnom zglobu.

Smatra se da je posle preloma kuka stepen smrtnosti kod žena 20%, dok je kod muškaraca posle 65 godine starosti čak 40%.

Mnogi muškarci uopšte nisu upoznati sa mogućnošću nastanka osteoporoze i samim tim ne razmišljaju o tome, ili se čak protive ukoliko lekar želi da ih pošalje na test.

Trenutno je najrasprostranjeniji Frax kompjuterizovani test za određivanje gustine kostiju, prihvaćen od Svetske zdravstvene organizacije i razvijen u saradnji sa Centrom za metaboličke bolesti kostiju Univerziteta u Šefildu u Velikoj Britaniji (Centre for Metabolic Bone Diseases, University of Sheffield, UK).

Ovaj test može da nam pokaže šanse za prelom kostiju kod pacijenta u narednih 10 godina. Test traje 15-20 minuta, potpuno je bezbolan i izlaže pacijenta minimalnoj količini zračenja. Rezultati testa se porede sa gustinom kostiju zdrave muške osobe starosti 18-35 godina.

Osobe treba da se pridržavaju određenih preporuka kako bi usporile osteoporozu:

  • Šetnje koje ne treba da budu brze, ali treba da budu česte.
  • Korišćenje vitamina D, koga najviše ima u mleku, ali se ne može nadoknaditi samo pijenjem mleka nego ga treba uzimati u tabletama.
  • Kalcijum treba uzimati iz hrane, i to iz sira, mleka i jogurta. Preporučuje se da ova vrsta hrane bude sa što manje masti jer mast ne utiče na nivo kalcijuma.
  • Prekinuti pušenje jer nikotin direktno utiče na kosti da osiromaše u kalcijumu.
  • Ograničiti unošenje kafe jer se smatra da kofein redukuje apsorpciju kalcijuma iz hrane. Dozvoljeno je piti do dve kafe dnevno.
  • Alkohol svesti na dva pića dnevno. Jedno piće podrazumeva čašu vina, jedno pivo ili čašicu žestokog pića.
  • Ako ste osoba muškog pola i imate 65 godina, zatražite od svog lekara da vas uputi na test gustine kostiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.