U trendu

Ovo jedite kada ste bolesti: 6 namirnica koje jaćaju imunitet

Uzevši u obzir da je sezona prehlada i gripa u punom jeku, pored čajeva i lekova postoje i određene namirnice koje mogu pomoći vašem organizmu da se oporavi.

Nutricionistkinja Rioanon Lambert za The Sun otkrila je da pored omiljene pileće supe postoji još nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da ojačate svoj imunološki sistem.

„Ne postoji nijedna hrana ili dodatak koji će vam pružiti zaštitu od bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima i drugim faktorima“, napominje.

Ipak konzumacija raznovrsne hranljive hrane koja smanjuje upalu i povećava aktivnost antioksidanata definitivno može pomoći u podršci vašem imunološkom sistemu.

Probiotička hrana

Jogurt ili kiseli kupus možda nisu prva stvar za kojom posežete kada ste bolesni, ali nutricionistkinja savetuje da ih uvrstite u ishranu.

„Probiotička hrana je hrana koja sadrži bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja creva. Oko 70 posto našeg imunološkog sistema nalazi se u crevima, tako da održavanje dobre ravnoteže bakterija u crevima može pomoći u podršci imunološkoj funkciji“, objasnila je.

Rianon je predložila uzimanje probiotičke hrane, poput jogurta, kefira ili kiselog kupusa.

Hrana bogata antioksidansima

Određene vrste voća i povrća takođe mogu pomoći vašem telu kada ste bolesni – kao i čokolada. Rianon je predložila dodavanje hrane bogate antioksidansima u vašu ishranu kada ste bolesni, jer one „mogu doprineti smanjenju oksidativnog stresa dok podržavaju imunološki sistem i ublažavaju upalu, a sve to je korisno za proces ozdravljenja“.

Namirnice bogate antioksidansima uključuju voće kao što su borovnice, maline i narandže, povrće poput brokolija, spanaća i šargarepe, potom zeleni čaj, tamnu čokoladu i orašaste plodove.

Beli luk

Postoje neka istraživanja koja sugerišu da mikrobni element belog luka može pomoći u borbi protiv bakterija i virusa koji se obično povezuju s bolestima poput prehlade i gripa.

Đumbir

Đumbir ima dugu istoriju kao biljni lek za bolesti, objasnila je Rianon.

„Pokazalo se da pomaže kod mučnine i tegoba želuca. Đumbir možete dodati čitavom nizu jela, poput karija i supa, ili ga čak možete piti sirovog u čaju“, kazala je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar