Stručnjaci tvrde: Prestaćete da hrčete ako izbacite iz ishrane ovih pet namirnica

Hrkanje je jedna od onih navika koja nikada nije namerna, ali može biti izuzetno iritantna za osobu koja spava pored vas. Ako ste vi ta osoba koja ne može da prespava noć bez hrkanja, može biti frustrirajuće znati da to često budi vašeg partnera i da ne možete uraditi ništa kako biste to promenili.

Međutim, prema stručnjacima za zdravlje i ishranu, ono što jedete igra veliku ulogu u tome hrčete li ili ne, a određene namirnice mogu dodatno pogoršati taj problem.

Kako piše Daily Star, neka hrana može uzrokovati hrkanje jer podstiče telo na stvaranje više pljuvačke, izazivajući upalu u nosu i grlu. Rezultat toga je glasan zvuk hroptanja koji znamo kao hrkanje.

Zbog toga, antiupalna hrana poput povrća, voća i orašastih plodova odlični su proizvodi za konzumaciju pre spavanja, ali sve ostalo treba izbegavati.

“Iako promena ishrane možda neće potpuno zaustaviti hrkanje, može značajno pomoći u smanjenju simptoma. Ako želite da imate bolji san, tada pogledajte svoju ishranu i pokušajte da izbacite namirnice koje mogu podstaknuti hrkanje”, govori ekspertkinja Ešli Toš. “Smanjenjem unosa prerađene hrane, mlečnih proizvoda, pšenice i šećera i uvođenjem više antiupalne hrane u svoju ishranu, možete sprečiti začepljenje disajnih puteva i sinusa i podstaknuti bolji protok vazduha tokom spavanja”, dodaje Toš, a prenosi N1.Info.hr.

Šta  bi trebalo da izbegavamo?

Prva namirnica koju treba razmotriti pre spavanja je svakako mlečna hrana, poput jogurta, sira i sladoleda. Laktoza koja se nalazi u tim proizvodima stvara više sluzi, što pogoršava hrkanje.

Trebalo bi takođe izbegavati šećerne proizvode i napitke, jer mogu uzrokovati upalu u nosu i grlu.

Prerađeno pšenično brašno, koje se često nalazi u proizvodima poput hleba i peciva, takođe može da doprinese upali. Zbog toga bi trebalo razmisliti o prelasku na bezglutenske opcije kako biste smanjili hrkanje.

Slično tome, brza hrana je takođe visoko prerađena, što može uzrokovati zagušenje i potencijalno pogoršati hrkanje. Velike porcije blizu vremena spavanja takođe mogu uzrokovati probavne smetnje i dodatno ometati san.

Zadnje dve namirnice koje bi trebalo izbegavati ako želite da prestanete da hrčete su masne vrste mesa i svi alergeni uopšteno, jer mogu da podstaknu hrkanje i druge zdravstvene probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.