najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Urađena transplantacija rožnjače bebi od sedam dana

U Kliničkom centru Srbije bebi staroj sedam dana transplantirane su obe rožnjače, što je prvi put da se u našoj zemlji obavi ovakva intervencija kod novorodenčeta.

Dečak je rođen u porodilištu u Valjevu i odmah je ustanovljeno da su mu rožnjače zamućene i da svetlost ne može da uđe u oči, što su veoma retki oftalmološki problemi.

„Dečak je brzo je prebačena u našu bolnicu. Imao je neverovatnu sreću, jer se posle mnogo meseci pojavio donor rožnjača u Novom Sadu. Isto veče, naša ekipa je otišla tamo da eksplantira rožnjače, a već sutradan smo obavili transplantaciju“, rekao je direktor Klinike za oftamologiju KCS Milenko Stojković za „Blic“.

On je rekao da je transplantacija, kojim slučajem urađene kasnije, dete bi potpuno ostalo bez vida, te da je intervencija trajala skoro tri sata, što je za oftamološke operacije dugo.

„S obzirom na to da smo malu bebu uvodili u anesteziju, imali smo pomoć specijaliste iz Univerzitetske bolnice u Tiršovoj, koji su se brzo odazvali našem pozivu. Velika ekipa ljudi radila je na ovom slučaju i to oko 15 ljudi“, rekao je Stojković.

Nakon dve kontrole, koje su do sada urađene, može se reći da dete neće imati problema sa vidom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike