U trendu

Uvrstite ih u jelovnik: Ove tri namirnice čiste pluća (bivšim) pušačima

Istraživanja su pokazala da konzumiranje određenih namirnica i pića može pomoći organizmu da eliminiše štetne materije.

Zadovoljna.hr piše da bi svako, a naročito pušači, trebalo da u svoj jelovnik uvrsti ova tri popularna začina koji čiste pluća.

Beli luk

Beli luk je poznat po mnogim lekovitim svojstvima. Često se naziva prirodnim antibiotikom i sredstvom za otpušavanje disajnih puteva. Takođe ima antikancerogena i antiinflamatorna svojstva i deluje protiv gljivica i određenih virusa. Beli luk sadrži alicin, koji uništava infekcije respiratornog trakta. Brojne studije su pokazale da je efikasan u čišćenju pluća pušača i bivših pušača. Osim što daje ukus mnogim jelima, najefikasniji je kada se jede sirov. Međutim, ljudi sa problemima sa želucem i probavnim sistemom treba da izbegavaju velike količine belog luka.

Đumbir

Đumbir je takođe poznat po svojim lekovitim svojstvima. Jača imunitet, poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava upale i pomaže u uklanjanju toksina iz pluća i organizma, zbog čega se preporučuje bivšim pušačima. Ovaj koren s ukusom limuna potiče iz jugoistočne Azije, ali je poslednjih godina sve prisutniji na našem tržištu. Najčešće se koristi za pripremu čajeva ili dodaje u zdrava pića, ali se može koristiti i kao začin za slana i slatka jela. Đumbir je veoma moćan, pa se ne preporučuje konzumiranje više od dva centimetra dnevno. Za tačnu dozu, najbolje je konsultovati lekara ili nutricionistu.

Kurkuma

Uključite kurkumu u svoju ishranu, bilo sveže gomolje ili začin u prahu. Neka istraživanja sugerišu da kurkuma pomaže u čišćenju pluća od štetnih supstanci kao rezultat pušenja ili života u zagađenom okruženju. Takođe sprečava bolesti respiratornog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i razne zdrave smutije. Da biste uživali u antiinflamatornim prednostima kurkume, pomešajte je sa malo crnog bibera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.