U trendu

Velika istina o kafi: Evo šta tri i više šoljice dnevno rade vašem zdarvlju

Iako su mnoga dosadašnja istraživanja dokazala da umereni unos kafe doprinosi našem zdravlju i neće napraviti veću štetu, nova studija otkrila je da ispijanje tri ili više šoljice kafe dnevno može ozbiljno oštetiti bubrege.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “JAMA Network Open” uključivalo je 1.180 odraslih osoba starosti između 18 i 45 godina koje su imale nelečenu hipertenziju prvog stepena, odnosno visok krvni pritisak, piše N1.

Iako je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od učesnika je bio proveravan tokom praćenja u rasponu od sedam i po godina.

U to vreme su, oni koji stoje iza studije, pazili na hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju, a sve su to uobičajeni znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Dok su proučavali dobijene rezultate, naučnici su prvo primetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko 50 posto učesnika, što znači da njihovo telo ne izlučuje kofein tako brzo kao što bi inače radilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.