U trendu

Zavisnost od lekova

Pojavila se zanimljiva studija o pacijentima koji koriste lekove za određenu tegobu i u riziku su da postanu zavisni od tih lekova. Studija najpre otkriva, što i nije neko iznenađenje, da osobe koje koriste tablete za odvikavanje od pušenja postaju zavisnici od tih tableta. Odmah za njima su lekovi protiv bolova u klasi opiodnih, a to su oksikodon (okicontin), hidrokodon (vikodin), kodein i metadon.

Studija je pratila rezultate 300 pacijenata koji su koristili neke od navedenih lekova. Otkriveno je da je svaki četvrti pacijent nastavio sa uzimanjem leka i posle završetka tretmana: 21% njih uzimalo je lek još 3 do 4 meseca, a 6% njih i duže od 4 meseca.

Najvećem riziku izloženi su, prema studiji, bivši pušači i narkomani koji kratkotrajni problem vrlo lako mogu pretvoriti u dugoročni problem narkomanije. Smatra se da zavisnost od nikotina ili nekih drugih supstanci može imati isti efekat na mozak kao korišćenje navedenih lekova. Pošto se radi o lekovima protiv bolova, oni se samim tim smatraju opijatima.

Studija navodi da se kombinacija korišćenja opijata može po efektu porediti sa drogama poput heroina ili kokaina.

Veliki je problem što se svuda u svetu dešavaju fatalna predoziranja opijatima, više nego od heroina i kokaina zajedno.

Jedan od predloga sudije jeste informisanost pacijenata o rizicima upotrebe opijata. Takođe, postoji predlog lečenja alternativnim metodama bez upotrebe lekova.

Studija na kraju navodi da je sledeći korak detaljno istraživanje i informisanje o dozama i količinama propisanih lekova, kako opijata tako i svih ostalih, sa potencijalnim mogućnostima zavisnosti.

Srodni članci:

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.