U trendu

12 stvari koje bi trebali da imate obavezno u automobilu tokom zime, mogu vam spasiti život

Najnezgodnije godišnje doba za vožnju je zima. Nesreće se mogu lakše dogoditi kao i kvarovi automobila, možete zapeti u snežnoj mećavi…

Zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju preporučujemo da u automobilu uvek imate ovih 12 stvari koje bi vas mogle spasiti ako se dogodi nešto neočekivano .

1. Baterijska lampa
Baterijska lampa mogla bi se pokazati vrlo važnom u slučaju da vas auto izneveri tokom noći izvan urbanih područja. Osim što s njom možete osvetliti ono što vam treba, možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć. Jasno, i moderni mobilni telefoni imaju svetiljke, ali zašto trošiti njihovu bateriju u situaciji u kojoj vam sigurno mnogo više treba za pozive u nuždi.

2. Pesak ili so
Vreća peska  ili soli za posipanje puta trebala bi stalno biti u prtljažniku tokom zime. Zapnete li u snegu ili na ledu, posipajte ispred i iza točkova što će poboljšati prijanjanje guma i mnogo ćete se lakše izvući iz nezgodne situacije.

3. Lopata za sneg
Ponekad zna tako jako da pada sneg da oko parkiranog automobila nastanu veliki nanosi snega da ga više ne možete ni pomaknuti. Lopata za sneg tad je najbolje rešenje, a može biti od pomoći i kada slučajno zapnete u snegu.

4. Strugalica za led
Ona zimi mora uvek biti u automobilu. Svima je jasno zašto.

5. Kablovi za pokretanje auta
Zima i niske temperature su najveći neprijatelj akumulatora automobila. Čak i ako je nov veći su izgledi da će zakazati zimi nego tokom ostatka godine. Ako vam je akumulator stariji problem je još veći. Pazite da kupite odgovarajuće kablove, najjeftiniji i najtanji modeli sigurno neće pomoći kod većine dizelaša i jačih benzinaca.

6. Voda i hrana
U autu bi uvek trebali imati nekoliko litara vode kao zalihu za najgori scenario. Ako zapnete u snežnoj mećavi voda će vas barem spasiti od žeđi, a hrana vam dati potrebnu energiju. Najbolje je u autu imati hranu koja se neće brzo pokvariti  poput energetskih pločica ili grickalica.

7. Ćebe/pokrivač
Ćebe ili priručni pokrivač neće vas samo spasiti od hladnoće ako vas automobil izneveri a pomoć je daleko. Korisni su i kao podloge morate li se zavući ispod automobila kako biste obavili neki priručni popravak koji će vam omogućiti da nastavite putovanje.

8. Zimska odeća i obuća
Nije na odmet u prtljažniku imati nešto dodatne odeće i obuće koja je prilagođena zimskim uslovima. Nađete li se u problemima mogla bi vam biti jako korisna.

9. Punjač za mobilni
Kabel za punjenje mobitela može vas spasiti u najgorim situacijama kada vam je baterija mobilnog pred „izdisajem“ a vi pokušavate pomoć. Naravno ako automobil radi. Zato nije loše uz kabel imati i prenosni punjač.

10. Osnovni alat
Može biti koristan za manje popravke na autu tokom čitave godine, ali najvažniji je tokom zime kada je kvar izgledniji, a njegove posledice mogu biti mnogo opasnije.

11. Lanci za sneg
Čak i kada imate dobre zimske gume može doći do situacije kada one nisu dovoljne. Odgovarajući lanci dobar su dodatak u prtljažniku automobila, možda vam zaista zatrebaju.

12. Uže za vuću
Imajte ga uz sebe tokom zime, moglo bi vam pomoći da vas neko izvuče kada zapnete u snegu ili ledu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar