U trendu

Ako osetite ovaj miris u automobilu, odvezite ga što pre u servis

Smrad u kolima je veoma neprijatna stvar. Na kraju krajeva, to je zatvoreni prostor u kome ljudi provode mnogo vremena. Ali šta ako iz vašeg automobila dolazi veoma specifičan miris, posebno onaj koji podseća na pokvarena jaja, a vi jednostavno ne možete da odredite odakle dolazi?

Osim ako niste zaboravili sendvič sa jajima ispod suvozačevog sedišta pre nekoliko nedelja, velike su šanse da ovaj miris zapravo nije miris pokvarenih jaja. Međutim, postoji nekoliko potencijalnih krivaca, navodi ScrapCarComparison.

Pokvaren katalizator

Najverovatniji razlog zašto osećate miris pokvarenih jaja je katalizator. To je uređaj koji se koristi za pretvaranje štetnih gasova, kao što je vodonik sulfid, u bezopasne gasove bez mirisa, kao što je sumpor-dioksid. Kada se katalizator pokvari, on više ne obavlja ove dužnosti, što znači da je veća verovatnoća da ćete osetiti neprijatne mirise sumpora, prenosi N1.

Istrošen filter goriva ili neispravan senzor pritiska goriva

Ako vaš senzor pritiska goriva radi, mogli biste da vidite da je vaš katalizator pun ulja. U ovoj situaciji, nagomilavanje ulja sprečava katalizator da radi svoj posao kako treba, što se u suštini vraća na našu prvu tačku i uzrokuje da neprijatni mirisi izlaze iz izduvne cevi. Prolivanje ulja takođe može prouzrokovati pregrevanje katalizatora, što zauzvrat može izazvati neželjene mirise.

Isti problemi se javljaju ako je vaš filter goriva istrošen, jer uzrokuje nakupljanje naslaga sumpora koje sagorevaju u katalizatoru.

Staro ulje u menjaču

Ovo se može desiti ako vozite automobil sa ručnim menjačem i redovno menjate ulje u menjaču. Predlaže se da menjate ulje u menjaču svakih 50.000 kilometara, a ako to propustite, tečnost bi mogla da procuri u druge delove vašeg automobila, što bi moglo da stvori neprijatan miris. Ako primetite curenje, odnesite svoj automobil u servisni centar što je pre moguće.

Kako ukloniti miris pokvarenih jaja iz automobila

Prvo što treba da uradite je da locirate šta uzrokuje miris, bilo da je pokvaren katalizator, neispravni filteri za gorivo, senzori pritiska ili curenje ulja u menjaču, i zamenite neispravan deo. Tada biste trebali primetiti da miris nestaje skoro odmah.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.