Aston Martin DBS

Jedan od najpoznatijih proizvođača ekskluzivnih luksuznih automobila, koji se pri tom mogu pohvaliti snagom i izuzetnim performansama, jeste kompanija Aston Martin iz Velike Britanije. Njen najnoviji model nosi oznaku Aston Martin DBS. Odlikuje se svim navedenim karakteristikama superluksuznih sportskih modela.
Pod istim imenom Aston Martin je u prošlosti (od 1967. do 1972. godine) već proizvodio sportski kupe. Nova verzija Aston Martin-a DBS viđena je 2006. godine na filmskom platnu, u filmu „Casino Royale“, a oficijelno predstavljanje javnosti priređeno je 2007. godine na konkursu za sportsku eleganciju (Pebble Beach Concours d’Elegance sporting). Svojim eksterijerom u grafitnosivoj boji i s tamnim detaljima on se zaista u tom trenutku našao na pravom mestu.
Po dizajnu i karakteristikama Aston Martin DBS je naslednik prethodnog modela ove kompanije s oznakom DB9, iako je prethodni model sportski četvorosed, dok je novi dvosed. Aston Martin je u ovom modelu prvi put šire primenio karbon-fiber za izradu karoserije. On je kombinovan s laganom legurom magnezijuma. Na taj način je ostvaren efektan, elegantan i brz automobil, koji će, kao najatraktivniji model pod brendom Aston Martin-a, zameniti dosad najpopularniji Vanquish S.
Snaga ovog modela potiče od agregata V12 zapremine šest litara (preuzetog od trkačkog modela DBR9). On proizvodi 510 konjskih snaga (380 KW) pri 6.500 obrtaja u minuti i obrtni moment od 569 Nm. Ubrzanje mu je 4,3 sekunde (vreme potrebno da dostigne prvih 100 km/h ili 62 milje na čas). Transmisija mu je šestostepena manuelna, a maksimalna brzina koju može ostvariti iznosi 307 km/h – karakteristike zaista dostojne jednog Džemsa Bonda.
Odličnim performansama i zadivljujućoj sportskoj eleganciji kombinovanoj s atraktivnim bojama pridodat je isto tako efektno dizajniran i moderan enterijer. Sve to čini ovaj model savršenim supersportskim automobilom. Na tržištu on bi trebalo da se pojavi u proleće 2008. godine. S obzirom na kategoriju kojoj pripada i brend pod kojim se pojavljuje, može se očekivati da će to biti po vrlo ekskluzivnoj ceni. Informacije s Interneta pokazuju da će najverovatnije koštati 265.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.