Audi A8 – sportista u telu limuzine

Novi vodeći model Audija dokazuje već poznat slogan marke "Napredak kroz tehniku" svojom aluminijskom karoserijom, snažnim i vrlo efikasnim motorima, dodatno poboljšanim MMI operativnim sistemom, novim sistemom za pomoć u vožnji, potpuno LED prednjim svetlima i elegantnom unutrašnjošću majstorskog nivoa izrade. "Novi Audi A8 je najsportskija limuzina u svom segmentu", reči su Ruperta Štadlera, predsednika upravnog odbora Audi AG-a. "On predstavlja kombinaciju brojnih funkcija na nov i inteligentan način. Bez premca je u stilskim elementima i kada je u pitanju unutrašnjost".
Nova luksuzna limuzina, koja u salone dolazi u proleće 2010. godine, tehnički je pravo umetničko djelo. Elegantna i snažna karoserija je aluminijski Audi Space Frame (ASF), koji teži otprilike 40 odsto manje od iste takve konstrukcije od čelika. Unutrašnjost je privlačna, s novim i prostranim dizajnom i besprekornim kvalitetom izrade, u kojoj je puna pažnja posvećena i najsitnijim detaljima. Udobnost je prvoklasna, od emocijama nabijenog dodatnog osvetljenja unutrašnjosti do luksuznih sedišta s električnim podešavanjem naslona.
Multimedijalni interfejs (MMI) nudi pionirsku inovaciju. U kombinaciji sa sistemom za navigaciju, koji se može naručiti u dodatnoj opremi, on ima podlogu osetljivu na dodir – touchpad. MMI touch komande omogućuju vozaču intuitivno upravljanje mnogim funkcijama, na primer, adresa odredišta može se uneti pisanjem slova na podlozi. MMI sistem za navigaciju plus umrežen je na potpuno novi način, s naprednim sistemima za pomoć i sigurnost vozača. Prati unapred zadatu rutu tokom vožnje i osigurava podatke za upravljačke jedinice automatskog menjača, prednjih svetala i ACC "stop and go" funkcije pokretanja i zaustavljanja vozila. Nova tehnologija uključuje sistem za bolju vidljivost noću prepoznavanjem pešaka, Audi pre sense sistem za zaštitu, kao i prikaz ograničenja brzine.
Još jedno napredno tehnološko rešenje u novom A8 su potpuna LED svetla, koja koriste svetlosnoemitujuće diode za sve funkcije osvetljavanja. Ona ovoj luksuznoj limuzini daju besprekoran izgled čak i tokom dana, a još su impresivnija kada počne da pada mrak. Novi A8 dolazi na tržište s jednim od dva motora, 4.2 FSI snage 273 kW (372 KS) i 4.2 TDI snage 258 kW (350 KS). Posle njih uslediće 3.0 TDI snage 184 kW (250 KS). Svi motori mogu se pohvaliti većom snagom i većim obrtnim momentom, ali manjom potrošnjom goriva, koja je smanjena za 13 do 22 odsto, zahvaljujući inteligentnim i efikasnim tehnologijama, kao što su sistem obnavljanja energije i inovativno toplotno upravljanje.
Druga verzija modela motora 3.0 TDI uslediće kasnije. Ima snagu od 150 kW (204 KS), pogon na prednje točkove i troši samo 6,0 litara na 100 km u EU ciklusu vožnje. To odgovara emisiji CO2 od 159 g/km, što je do sada nedostižna vrednost u segmentu luksuznih vozila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.