U trendu

Auto iz snova: Ascari A10

Fanovi automobila, ekstremnih brzina, aerodinamične linije, a pri tom i vrhunskog luksuza, verovatno negde u svojim snovima čuvaju sliku automobila koji neodoljivo podseća na model o kome je u ovoj priči reč – Ascari A10. S obzirom na ekskluzivnost i astronomske cene ovog i sličnih automobila, mala je verovatnoća da će se ti snovi ostvariti. Ipak, to nije razlog da se ne divimo njegovom izgledu na prikazanim fotografijama i navedenim karakteristikama.
Kompanija koja proizvodi male ograničene serije ekskluzivnih automobila pod imenom Ascari dobila je naziv po prvom dvostrukom pobedniku trka Formule 1 – Albertu Askariju (Albert Ascari; 1918 – 1955). Pod imenom „Ascari Cars“ osnovana je 1995. godine u Dorsetu (Engleska). Specijalizovala se za proizvodnju takozvanih superautomobila, realizovanih sa svim tehnologijama i elementima kojima se odlikuju automobili namenjeni trkama, ali s luksuznim dizajnom u spoljašnjosti i unutrašnjosti i komercijalnim pretenzijama ka vrlo visokim, ekskluzivnim cenama. Prvi njen superautomobil bio je Ascari Ecosse, lansiran 1998. godine.
Sledeći korak u strategiji ove kompanije bilo je otvaranje fabrike u Banbury-ju i razvoj drugog superautomobila, pod nazivom KZ1. Zatim se njihova delatnost proširila na Španiju, gde je, pored proizvodnje, napravljen i ekskluzivan izložbeni prostor, a planira se izgradnja isto tako ekskluzivnog hotela za smeštaj privilegovanih gostiju dubokih džepova (potencijalnih kupaca superautomobila). U Španiji je napravljen treći projekat superautomobila – Ascari A10.
Promotivno predstavljanje prototipa modela A10 priređeno je prošle godine, a zatim je automobil podvrgnut mnogobrojnim rigoroznim testovima. Oni su ovih dana završeni, pa je ponuđena konačna varijanta ovog superautomobila po ceni od 350.000 funti. U odnosu na prethodni model napravljeno je unapređenje u performansama, a smanjena mu je i težina, zahvaljujući izboru novih vrsta materijala. Zasnovan je uglavnom na karbon-fiberu i težak je 1.280 kilograma (prethodni model, KZ1, težak je 1.330 kilograma).
Pri realizaciji je upotrebljen isti agregat V8 zapremine 5 litara. Ostvareno je 600 konjskih snaga, dok je snaga prethodnog modela 500 konjskih snaga pri 7.000 obrtaja u minuti. Maksimalna brzina je povećana na 220 milja na čas (oko 350 km/h), dok je kod prethodnog modela bila 200 m/h (320 km/h). Transmisija novog modela je šestostepena, manuelna. Ovim podacima treba dodati i ekskluzivan spoljni dizajn, kao i unutrašnjost ostvarenu efektnom kombinacijom kože i specijalne legure aluminijuma. Tu su i najsavremeniji audio i video uređaji, klima, kao i mnogobrojni detalji koji doprinose udobnosti i sigurnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar